Megugrott az infláció

Vágólapra másolva!
A GDP adat meglepően jóra sikerült a tavalyi utolsó negyedévben, de az inflációs ráta éppen ellenkező irányban okozott meglepetést. A várt 5,8 százalékos árszínvonal-emelkedés helyett 6,4 százalékra nőtt az ütem.
Vágólapra másolva!

A KSH inflációs jelentése szerint 2009. januárja és 2010. januárja között 6,4 százalékkal növekedtek az árak, ami jócskán magasabb, mint amit a piac várt. A Reuters felmérése szerint ugyanis az elemzők átlagosan 5,8 százalékos áremelkedést vártak. Decemberhez képest 1,4 százalékkal drágultak a termékek.

Az infláció nem várt megugrása arra enged következtetni, hogy a jegybank óvatosabb lesz a kamatvágásokkal. Az elmúlt évben ugyanis meredeken csökkentették az alapkamatot, hogy olcsóbb hitelekkel segítsék a gazdaságot, s erre lehetőség is nyílt, mivel a világon uralkodó pénzínség miatt nem fenyegetett az áremelkedés elszabadulása. Az Magyar Nemzeti Bank elsődleges feladata az inflációs cél követése, azaz a ráta 3 százalék alá szorítása. Ezért, hogy a célját teljesíthesse, óvatosan csökkenheti ezután a kamatokat.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal növekedtek, viszont az éves drágulás átlag alatti volt. Decemberhez képest növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (13,7 százalék), az étolaj (10,9 százalék), valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka (3,3 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal drágultak.

Árcsökkenés volt megfigyelhető a sertéshús (2,4 százalék) és a párizsi, kolbász (2,2 százalék) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk (2,6 százalék) és az egyéb cikkek (2,5 százalék) árai, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 6,5 százalékkal nőtt. Szintén átlag felett drágult a háztartási energia (1,7 százalék), ezen belül a vezetékes gáz ára 2,3 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások körében átlag alatti áremelkedés (0,7 százalék) volt megfigyelhető, ezen belül a postai szolgáltatások ára 6,5, a szemétszállítás díjtételei 3,4, a helyi tömegközlekedésé 1,7 százalékkal növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek körében bekövetkezett 0,4 százalékos áremelkedés szintén átlag alatti volt. A ruházkodási cikkekért átlagosan 3,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!