A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Most érték utol magukat a befektetési alapok

Vágólapra másolva!
Jól kezdték az évet a befektetési alapok: vagyonuk mostanra a válság előtti szintre ért. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb, januári jelentése szerint ehhez elsősorban a lakossági befektetők lelkesedésére volt szükség.
Vágólapra másolva!

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok januárban összesen 94,2 milliárd forintot vonzottak, amellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 6,2 milliárd forinttal növelték. A garantált alapokon kívül minden alaptípusba friss pénzek érkeztek, és a lakossági befektetők mellett januárban már az intézményi befektetők is aktivizálódtak. Összességében a januári 3,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 410 hazai befektetési alapban 3 099 milliárd forintot kezeltek.

Temmel András, a BAMOSZ főtitkára szerint 2008. áprilisa óta nem volt ennyi pénz a befektetési alapokban, mint most. A felfutó hozamok láttán, illetve a fokozatos kamatcsökkentések hatására januárban tovább nőtt a befektetők bizalma, egy hónap alatt több mint 90 milliárd forintot fektettek az alapokba.

A legérdekesebb tendencia a részvényalapoknál mutatkozott, hiszen míg tavaly a tőkepiacok felfutása után a befektetéseken felgyűlt hozamokat a legtöbben realizálták, azaz kivonták pénzüket a részvényalapokból, az év eleji kisebb részvénypiaci lassulás miatt januárban megint jelentős tőkebeáramlás jelentkezett. (Összesen 8,6 milliárd forint értékben érkezett új befektetés ezen termékekbe, melynek hatására vagyonuk 3 százalékkal nőtt, míg piaci teljesítményük 1,7 milliárdot hozott.)

Ennek ellenére a legnépszerűbbek még mindig a pénzpiaci alapok, ráadásul ezek vagyona januárban az átlagnál valamivel gyorsabban, 5 százalékkal gyarapodott, miután összesen 54 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, és csaknem 6 milliárd forint hozamot termeltek.

A legek sorában következő kötvényalapokba több mint kilenc milliárd forintot fektettek januárban, előző havi veszteségüket ledolgozva, 4,3 milliárd forint hozamot is termeltek, ezzel a "hónap alaptípusaként" a legnagyobb, 6,6 százalékos növekedést érték el.

A nyilvános garantált alapoknál még várat magára a valódi trendforduló: a decemberi növekedés után januárban megint csökkent a vagyonuk, ezúttal 2,1 százalékkal. Az ingatlanalapok se zártak rossz hónapot: közel nyolcmilliárd forint friss pénzt sikerült magukhoz vonzaniuk, hozamuk pedig másfél milliárd forint volt a januárban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!