A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az EP rábólintott az adócsalás elleni javaslatra

Vágólapra másolva!
Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése szerdán Strasbourgban az adócsalás és adókikerülés elleni fellépésről szóló jelentéseket, amelyek támogatják az Európai Bizottság erről szóló javaslatait.
Vágólapra másolva!

Kovács László, magyar biztos leszögezte: a vitából egyértelműen kiderült, hogy a képviselők döntő többsége - néhány euroszkeptikus felszólaló kivételével - támogatja a bizottság adócsalás és adókikerülés elleni stratégiáját. Jelentős támogatást kapott az a javaslat, amely a tisztességes adópolitikát követelménynek tekinti mindazon országok részéről, amelyek az EU-val együtt kívánnak működni, vagy gazdasági kapcsolatokat akarnak fenntartani. A tisztességes adópolitika legfontosabb követelménye az adórendszer átláthatósága, a tisztességes adóverseny, és legfőképpen az, hogy amennyiben egy tagállam adóhivatala saját ügyfeleinek pénzügyi műveleteiről kér információt, azt a banktitokra hivatkozva ne tagadhassák meg - emlékeztetett.

Kovács László szerint nagy előrelépést tesz lehetővé az a - parlament támogató állásfoglalásával immár szintén megerősített - jelentés, amely előírja a tagállamok kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségét a saját adófizetőik másik tagországban szerzett adóköteles jövedelmére kivetett adók behajtásában, valamint az a - mostani döntéssel szintén megtámogatott javaslat, hogy a szén-dioxid-kibocsátási kvóták kereskedelménél a tagországok alkalmazhassák a fordított adózást mint lehetőséget az áfa-csalás visszaszorítása érdekében. Mindkét javaslatot már egyetértéséről biztosította a tagországok pénzügyminiszteri tanácsa is. Így már semmi akadálya, hogy a két döntés hatályba is lépjen - hangoztatta az eddigi adóügyi biztos.

Úgy ítélte meg, hogy fontos politikai támogatást kapott a bizottságnak az a jogszabályjavaslata is, amely a tagállamok között megszüntetné a banktitokra való hivatkozást, és a kért tájékoztatás megtagadását. Ez a javaslat szintén a pénzügyminiszteri tanács asztalán van, de még nem döntöttek róla. Az EP állásfoglalása Kovács László reményei szerint segíteni fogja a pénzügyi tanács kedvező döntését is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!