Pluszba kerültek a magánnyugdíjpénztárak

Vágólapra másolva!
A gyenge tavalyelőtti hozamok után a múlt évben javítottak a nyugdíjpénztárak, így a szektor a tízéves átlagos reálhozama is pozitívvá lett - derül ki a PSZÁF összesítéséből.
Vágólapra másolva!

A 19 hazai magánnyugdíjpénztár 11,45-25,62 százalékos hozamot produkált tavaly, így az elmúlt 10 évre számított éves átlagos reálhozam - vagyis az inflációt meghaladó hozam - mindhárom választható portfóliótípusnál pozitív lett, átlagosan 0,35-1,02 százalék között eredményt értek el a pénztárak.

A 63 hazai önkéntes nyugdíjpénztár átlagosan 16,76 százalékos hozamot ért el a múlt évben, így a tíz évre vetített reálhozam pedig 1 százalék éves szintet - derül ki a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) pénteken publikált összesítéséből.

A felügyelet szerint a számok azt jelzik, hogy helyes volt a választható portfoliós rendszer bevezetése. A rendszer lehetővé teszi a még hosszabb távon a pénztárban maradóknak a kockázatvállalást a nagyobb hozam reményében, de lehetőséget teremt arra, hogy a rövidesen nyugdíjba vonulók mérsékeljék a kockázatokat és a lehetséges veszteségeket. (A pénztártagok úgynevezett kiegyensúlyozott, klasszikus, illetve növekedési portfóliót választhatnak.)

Több mint 70 ezren léptek vissza

Egy törvénymódosítás eredményeként 2009 végéig az 52 évnél idősebb magánnyugdíj-pénztári tagok - összesen 123 ezer állampolgár -visszaléphessenek a tisztán állami nyugdíjrendszerbe, illetve módosítsák nyugellátásukat. Előbbi lehetőséggel 71 804-en, utóbbival 1962-en éltek.

A visszalépő tagok egyéni számlájának piaci értéke 100,2 milliárd forint, amelyből eddig 74,3 milliárd forintot az Államadósság Kezelő Központnak adtak át a pénztárak, a Magyar Államkincstár részére pedig 13,2 milliárd forintot készpénzben utaltak át. A nyugellátásuk módosítását kérő pénztártagok 1,4 milliárd forintot utaltak vissza a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről