Újabb figyelmeztetés az adósságban úszó Nyugatnak - lapszemle

Vágólapra másolva!
Elkészült az amerikai pénzügyi rendszert megreformáló törvényjavaslat; újabb figyelmeztetés egy hitelminősítőtől az eladósodó fejlett államoknak; bírálja az unió a brit hiánycsökkentési tervet; világszerte jól fogynak a feltörekvő országok állampapírjai.
Vágólapra másolva!

Benyújtották a szenátus elé az amerikai pénzügyi rendszert megreformáló törvényjavaslatot - jelentette a Bloomberg. A javaslatból végül kikerült az önálló fogyasztóvédelmi hatóság létrehozása, és átmeneti időre elhalasztaná a bankok kockázatos ügyleteit korlátozó rendelkezések életbe léptetését. Elfogadása koránt sem vehető biztosra, mivel a republikánusok szavazataira is szükség van hozzá.

A nyugati világ legerősebb gazdaságai - köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - lényegesen közelebb kerültek ahhoz, hogy elveszítsék a lehető legjobb kategóriájú adósságbesorolásukat - ismerteti a New York Times a Moody's hitelminősítő jelentését. A cég szerint az említett országok adósságkockázati osztályzata egyelőre stabil, de a rontás már nem olyan távoli lehetőség, mint korábban.

E héten nyilvánosságra hozandó jelentésében bírálja az Európai Bizottság a brit deficitcsökkentési programot, mondván, az nem elég ambiciózus - értesült a BBC internetes oldala. A költségvetési hiányt az EU pénzügyminisztereinek megállapodása értelmében 2015-re a GDP 3 százaléka alá kell szorítani az unióban, a brit hiány azonban a jelenleg érvényes menetrend szerint csak 4,7 százalékra mérséklődik akkorra.

Még sohasem kezdték olyan jól az évet a feltörekvő országok állampapírjai, mint az idén - írja a Financial Times. Az országcsoport kötvénykibocsátása 42 százalékkal emelkedett 2009-hez képest, és a hozamok rég látott közelségbe kerültek az amerikai kincstárjegyekéhez. Az FT a különösen jól teljesítő országok között - Brazília, Lengyelország és Dél-Korea mellett - Magyarországot is kiemeli.

Három hónappal a Lehman Brothers 2008. szeptemberi összeomlása előtt a bankház kirúgta a befektetőket megtévesztő elszámolási trükkök veszélyeire figyelmeztető egyik vezetőjét - számolt be Wall Street Journal. A Lehman bedőlése indította el másfél évvel ezelőtt a pénzügyi válság globális hullámait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről