Tarolt az OTP Budapesten

Vágólapra másolva!
Jelentős, több mint 3 százalékos pluszban végzett a BUX kedden. A vezető papírok közül az OTP volt elemében, a bankpapír 5,5 százalékkal drágult.
Vágólapra másolva!

Kiváló hangulatban telt a kereskedés Budapesti Értéktőzsdén kedden: az irányadó mutató - a BUX - több mint 3 százalékos pluszban, 23 937 ponton zárt.

A jelentős emelkedés nagy érdeklődés mellett következett be: a 46,5 milliárd forintos keddi forgalom több mint a duplája az idei 22 milliárdos napi átlagnak.

Megugrott az OTP

A vezető részvények közül az OTP óriási formában volt, a bankpapír 5,5 százalékos emelkedést követően kereken 6700 forinton zárt.

Ezzel párhuzamosan a Mol árfolyama 2,7 százalékkal 20 390 forintra erősödött, a Magyar Telekom árfolyama pedig 3,4 százalékkal 750 forintra emelkedett. Viosszafogottabban teljesített a Richter a gyógyszerpapír 42 690 forintos záróárfolyama 0,7 százalékos többletnek felel meg.

A "világ nyertese" lett a budapesti piac

A kiváló teljesítményben fontos szerepet játszott, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő megerősítette Görögország besorolását, ami arra utal, hogy a súlyos pénzügyi gondokkal - egyebek mellett a több mint 10 százalékos államháztartási hiánnyal - küzdő ország helyzete rendeződhet. (Görögország miniszterelnöke egyébként kedden találkozott Budapesten Bajnai Gordon magyar kormányfővel. A találkozó utáni beszédekről készült tudósítás itt olvasható.)

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője elmondta, a magyar piac a "világ nyertese" lett: jelentősen felülteljesítette a kisebb mértékben emelkedő európai börzéket. Az üzletkötő szerint a válság előtti szintre ért az optimizmus, annak ellenére, hogy nem látszanak egyértelműen a kilábalás jelei, és úgy tűnik, hogy Magyarországon a "választási bizonytalanságot" sem veszik figyelembe a befektetők.

Vaszkó Szabolcs, az Erste üzletkötője is a folytatódó, "ok nélküli" optimizmussal magyarázta az jelentős emelkedés és úgy vélte, amíg az Egyesült Államokban is jó hangulat uralkodik a piacokon, addig az európai indexek is emelkedni fognak.

Európa is pluszban zárt

Fölfelé tartottak a vezető nyugat-európai értéktőzsdék kedden a hétfői visszaesés után annak köszönhetően, hogy a német gazdaság kilátásait jelző kedden megjelent index a vártnál jobban alakult.

Az előzetes adatok szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 záráskor 0,52, a frankfurti index, a DAX 1,1, a párizsi CAC pedig 1,3 százalékos pluszban volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről