KSH: Nagyot ugrott a szerencsejátékok ára

Vágólapra másolva!
A januári 6,4 százalékról 5,7 százalékra esett februárban az éves inflációs ráta Magyarországon, a szolgáltatások áremelkedése volt a legjelentősebb.
Vágólapra másolva!

Februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,3 százalék volt, 2009. februárhoz viszonyítva az árak 5,7 százalékkal növekedtek. Az első két hónapban átlagosan 6,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Januárban 6,4 százalékos volt az éves index - derül ki a KSH adataiból.

Egy hónap alatt - 2010. januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal növekedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (5,7 százalék), valamint az étolaj (2,6 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,4 százaalékkal csökkentek.

Árcsökkenés volt megfigyelhető a csokoládé, kakaó (2,6 százalék), a péksütemények (2,4 százalék), a baromfihús (1,6 százalék) és a sajt (1,5 százalék) esetében.

A legnagyobb mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek (1,0 százalék), ezen belül a szerencsejáték 9,2, a távolsági utazás 9,1, a helyi tömegközlekedés 3,0 százalékkal drágult.

Az átlaggal megegyezően drágult a háztartási energia, ezen belül a vezetékes gáz ára 2,2 százalékkal nőtt, mialatt a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk esetében kis mértékű áremelkedés (0,1 százalék) volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek árai nem változtak, a ruházkodási cikkekért pedig átlagosan 2,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről