EKB: Németország vállaljon vezető szerepet az euró védelmében

Vágólapra másolva!
Németországnak vezető szerepet kell vállalnia az euró stabilitásának biztosításában, mondta Jean-Claude Trichet,  az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet minderről a Handelsblatt című üzleti és egyben politikai napilap pénteki számában nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy Németországnak az euró érdekében egyfajta rendőri szerepet kell betöltenie, s ebből a célból ellenőriznie kell az euróövezet többi tagországát is.

Mindezzel összefüggésben az EKB vezetője emlékeztetett arra, hogy Németország az euróövezet legnagyobb nemzetgazdasága. Trichet az interjúban leszögezte, hogy számít Berlin aktív és vezető közreműködésére. Mindezzel egy időben Angela Merkel német kancellár egy nyilatkozatban úgy értékelte, hogy a jelenlegi válság az egyik legnagyobb kihívást jelenti Európa, illetve az Európai Unió számára. A kancellár szerint ha nem sikerül biztosítani az euró stabilitását, az Európa kudarcához vezetne, illetve meghiúsulhat az európai egyesülés eszméje.

Görögország megsegítésével kapcsolatban erős kételyeinek adott hangot Josef Ackermann, a legnagyobb német magánbank, a Deutsche Bank elnöke. Egy televíziós interjúban Ackermann, aki korábban az Athénnak nyújtott nemzetközi pénzügyi támogatás egyik fő pártfogója volt, megkérdőjelezte a támogatás hatékonyságát. A Deutsche Bank elnöke egy kérdésre válaszolva erősen kételkedett abban, hogy Görögország képes lesz törleszteni adósságait. Megfigyelők szerint a tekintélyes német bankár nyilatkozata újabb elbizonytalanodást válthat ki a nemzetközi pénzpiacokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről