A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Közös európai kötvényt szeretne Van Rompuy

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Közös európai kötvénykibocsátás mellett szállt síkra az Európai Tanács elnöke kedden. Herman Van Rompuy a Financial Times Deutschlandnak azt mondta: az uniós tagországok pénteki pénzügyminiszteri tanácskozásán azt szorgalmazta, hogy a stabil költségvetési politikát folytató tagországok egy közös európai kötvénykibocsátási rendszer segítségével finanszírozhassák adósságukat.

A pénzügyminiszteri tanácskozáson előterjesztett bizalmas dokumentum szerint az eurókötvényekkel csak egy bizonyos mértékig lehetne finanszírozni az adósságokat. Ha egy ország túllép egy meghatározott adósságszintet, akkor saját kötvényt kell kibocsátania, ami értelemszerűen magasabb kockázati felárral jár.

Van Rompuy szerint a cél az lenne, hogy féken tartsák kiadásaikat, és profitáljanak a refinanszírozási költségek csökkenéséből. Az euróövezet két legnagyobb gazdasága, Németország és Franciaország erősen ellenzi a közös kötvénykibocsátási terveket. Berlin álláspontja szerint ha Németországot egy kalap alá veszik a kevésbé hitelképes országokkal, akkor ez növeli az állam kamatterheit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!