Jó kezdés után megint esik a BUX

Vágólapra másolva!
Az elemzők előzetes véleménye szerint a nemzetközi piaci hangulat kedvezhet a Budapesti Értéktőzsdének pénteken, a BUX azonban gyorsan kifulladt a nyitás után. A nagy részvények közül egyedül a Mol tartja magát.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 16,10 pontos emelkedéssel, 22 039,89 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest ez 0,07 százalékkal erősödés.

Később 22 200 pont közelében is járt az index, egy órával a kereskedés kezdete után viszont már bőven 21 900 pont alatt, 0,8 százalékos mínuszban volt. Délelőtt tízkor a legfontosabb (blue chip) papírok közül egyedül a Mol volt drágább, mint csütörtökön.

Málits Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője az MTI kérdésére a nyitás előtt azt mondta, abban bízik, hogy megnyugszik kissé a piac, és korrigálnak a részvényárak, a csütörtöki gyengülés után, a forinttal együtt. Hozzátette, mindez függ a külföldi piacok mozgásától.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy véli, ha nem sikerül gyorsan helyreállítani a hirtelen megindult bizalomvesztést, lehet, hogy ez csak az első lépése lesz egy drasztikusabb folyamatnak. De mivel a világban töretlen a jó hangulat, az alulteljesítés egy nagyobb emelkedésnek is megágyazhat, ha belátja a piac, hogy még sincs itt akkora baj, mint Görögországban - fűzte hozzá.

Csütörtökön a nemzetközi trendtől elszakadva esett a BUX, miután fideszes politikusok a magyar gazdaság súlyos állapotára utaló kijelentéseket tettek. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a súlyos adósságválsággal küzdő Görögországéhoz hasonlította Magyarország helyzetét.

A BUX 228,50 pontos, 1,03 százalékos csökkenéssel, 22 023,79 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 42,1 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről