A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Több mint négy forinttal lett olcsóbb az euró

Vágólapra másolva!
Csütörtökön erősödött a forint, napon belül több mint 4 forinttal csökkent az euró jegyzése. A forinterősödés a javuló nemzetközi hangulattal magyarázható. Az optimizmusban főszerepet játszott, hogy az Európai Központi Bank elnöke kiállt az euró mellett, és a korábbinál kedvezőbb előrejelzés jelent meg az eurózóna gazdaságáról.
Vágólapra másolva!

Pár perccel este 9 óra után 278,20 forintnál járt az euró árfolyama, szemben a kora délelőtti 283 forint feletti szintekkel, azaz erősödött a magyar pénz.

A dollár jegyzése ezzel párhuzamosan 3 forinttal 230,5, a svájci frank kurzusa pedig 205,5 forintról 201 forintra csökkent.

Az euró segített a forintnak

A forinterősödés a javuló befektetői hangulattal magyarázható: Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a kamatot változatlanul hagyó jegybanki ülés utáni sajtótájékoztatójával párhuzamosan az euró erősödött kezdett a dollárral szemben, ez pedig a forintnak is kedvezett - mondta délután Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője. A szakember hozzátette, a csütörtöki kereskedésben nem lehetett egyértelmű irányt felfedezni, véletlenszerűen mozgott az árfolyam a nemzetközi hangulat függvényében. A befektetői optimizmust az is jelezte, hogy az amerikai tőzsdék is felfelé meneteltek a csütörtöki kereskedésben.

Gondi István, a Raiffeisen elemzője délelőtt azt mondta az [origo]-nak, a befektetők óvatosak és reménykednek abban, hogy az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóján az eurózóna jó híreiről fog beszámolni. Ebben az esetben az euró 1,21 fölé mehet a dollárral szemben és ez a forintot is erősítheti.

Takarékbank elemzője, Sörös Csaba pedig délelőtt publikált piaci kommentárjában pedig azt emelte ki, hogy a kormány kedden ismertetett akcióterve önmagában kevés lehet a forint hathatós erősödéséhez. "Még sok részlet tisztázásra vár" - írta a szakértő, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Valutaalap, az MNB és az Európai Bizottság üdvözölte a tervet.

Mit mondott Trichet?

A piaci optimizmusban főszerepet játszó Jean-Claude Trichet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: "a pénzügyi piacokon feszültségekkel, az euróövezet egyes részein nehéz államháztartási helyzettel szembesülünk". Ezekhez társulva a pénzügyi politika egészének hatékony működésében kedvezőtlen hatás jelentkezik. A jegybankelnök közölte: az euró megbízható valuta, amely tartja értékét. Jelezte ugyanakkor, hogy az európai stabilitási és növekedési paktum elemei javításra szorulnak.

Utalt arra is, hogy a második negyedévben, illetve a második félévben az euróövezeti gazdasági kilábalás jobban alakulhat az eddig vártnál. Az EKB legfrissebb elemzése ugyanis a korábbinál optimistább képet fest az eurózóna gazdaságáról, a csütörtökön közzétett prognózis szerint az idén 0,7-1,3 százalékkal növekedhet az eurózóna GDP-je, szemben a márciusi előrejelzésben szereplő 0,4-1,2 százalékkal. A jövő évi GDP-növekedési előrejelzés 0,2-2,2 százalékra változott az eddigi 0,5-2,5 százalékról.

Trichet egyébként a francia Le Monde című lapnak nyilatkozva cáfolta, hogy angolszász támadás indult volna az euró ellen. Mint mondta, az összeesküvés-teóriákat óvatosan kell kezelni. Az elnök úgy gondolja, hogy néhány nemzetközi befektetőnek nehéz megérteni Európát és annak döntéshozó mechanizmusait. A jegybankár szerint Görögországnak tiszteletben kell tartania és tiszteletben is fogja tartani kötelezettségeit. Egyúttal figyelmeztette azokat a piaci szereplőket, akik azt állítják, hogy Görögországnak három éven belül - amikor a nemzetközi alapokból adott hitelek kifutnak - végül mégiscsak át kell ütemeznie adósságait.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!