Újabb számlák a BP-nek, Finnország másodszor is recesszióban - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Összesen akár 33 milliárd dollárba is kerülhet a Mexikói öbölben bekövetkezett olajszennyezés felszámolása, a számlát a BP-nek címeznék. A finn gazdaság közben másodszor esett vissza a recesszióba a világválság 2008-as kezdete óta.
Vágólapra másolva!

Újabb számlák benyújtására készül az amerikai szövetségi kormány a mexikói öbölben történt olajszennyezés miatt - írja a Wall Street Journal (WSJ). Ezúttal azt követelik az ökológiai katasztrófát okozó British Petroleumtól (BP), hogy azoknak az alkalmazottaknak is fizessék ki a bérét, akik jelenleg a mélytengeri fúrások leállítása miatt nem dolgozhatnak.

A BP vonakodik az újabb követelés teljesítésétől, mondván nem tehető felelőssé az olajbányászok kieső fizetéséért is.

Amúgy a piac is eléggé keményen bünteti az olajcéget, az amerikai tőzsdén szerdán 16 százalékkal esett a BP részvénye, miután a befektetők attól tartanak, hogy a társaság nem lesz képes eleget tenni a benyújtott követeléseknek. Szakértők szerint ugyanis, a mexikói öbölben történt olajszennyezés eltüntetése, illetve a különböző kártérítések összege akár 33 milliárd dollárt is elérheti.

A BP részvényeinek értéke - 82 milliárd dollárt veszítve - felére estek vissza a hét héttel ezelőtt történt katasztrófa óta, amikor a mexikói öbölben felrobbant és elsüllyedt egy mélytengeri olajfúró-torony.

Másodszor is recesszióban a finn gazdaság

A finnek közben másodszor estek vissza a recesszióba, a W második lefelé tartó szárába kerültek - írja a BBC. A legfrissebb adatok szerint a finn gazdaság január-márciusban 0,4 százalékkal esett vissza, azt megelőzően 2009 utolsó negyedében is 0,2 százalékkal csökkent. Pedig tavaly ősszel már úgy tünhetett, hogy túlvannak a nehezén, hiszen 2009 harmadik negyedében 0,5 százalékkal bővült a GDP.

Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy áprilisban 7 százalékkal nőtt a finn export, ami 2008 novembere óta a legnagyobb növekedés.

A Világgazdasági Fórum tavalyi jelentésében amúgy Finnország a világ hatodik legversenyképesebb gazdaságaként szerepelt. Az is figyelemre méltó, hogy az euróövezetben Luxemburg mellett csak Finnország tartja be az uniós pénzügyi előírásokat, amennyiben államháztartási hiánya 3 százalék alatt van, s államadóssága sem haladja meg a GDP 60 százalékát. Ez utóbbi adat Finnország esetében 44 százalék volt 2009-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!