Londoni elemzők: Már a kamatemelés a valószínűbb

Vágólapra másolva!
Az inflációs kockázatok miatt a kamatszigorítás felé hajlóra változhat a magyar jegybank (MNB) pénzügypolitikai alapállása, és most már valószínűbbnek tűnik egy kamatemelés, mint egy kamatcsökkentés - áll vezető londoni befektetési házak hétfőn közölt magyarországi helyzetértékeléseiben.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley bankcsoport citybeli befektetési elemzői június végén tájékozódó látogatást tettek Magyarországon, és erről hétfőn Londonban kiadott elemzésükben azt írták: becslésük szerint a 2007-2008-ban, svájci frankban felvett lakáscélú hitelek havi törlesztőrészletei ma már több mint 50 százalékkal magasabbak az induló szintnél.

A magasabb törlesztési kiadásokból eredő gyengülő fogyasztási kilátások valamelyest ellentételezik a forint árfolyamveszteségének várhatóan erős inflációs hatásait, ám összességében a forintgyengülés magasabb szintre beálló inflációs pályát eredményezhet 2011-2012-ben - vélekednek a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház közölte, hogy a magyarországi kamatemelés nem tartozik ugyan központi előrejelzési forgatókönyvei közé - a cég 2011 második feléig változatlan MNB-kamattal számol -, most már azonban mégis valószínűbbnek tart egy kamatemelést, mint egy kamatcsökkentést, különös tekintettel a kockázati környezetre és arra, hogy a Morgan Stanley szakértői "nem igazán" várnak érdemi forinterősödést a mostani árfolyamokról.

A ház elemzése szerint "máris alaposan elavulttá váltak" a legutóbbi inflációs jelentésben szereplő, 265 forint, illetve 1,34 dollár körüli euróárfolyamról szóló feltételezések. Mindemellett - jóllehet a határidős olajár görbe most alacsonyabb, mint májusban volt - a Morgan Stanley szakelemzőinek előrejelzése szerint a nyersolaj 2011-ben, forintértéken 5 százalékkal fog drágulni.

A következő inflációs jelentés idejére a magyar jegybank így célszint feletti inflációval és gyenge gazdasági teljesítménnyel szembesülhet, ami "nem könnyű kombináció". Mindazonáltal "nagyon is a lehetőségek között van", hogy az MNB szigorító alapállásra vált - áll a Morgan Stanley hétfői londoni elemzésében.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének új felzárkózó piaci helyzetértékelésében is az áll, hogy a cég szerint a magyar jegybank enyhítési ciklusa véget ért, és a következő pénzügypolitikai lépés várhatóan kamatemelés lesz 2011-ben.

Az elemzéshez fűzött táblázatos előrejelzés szerint a cég szakértői 2011 szeptemberére 5,50 százalékos, 2011 decemberére 5,75 százalékos MNB-alapkamatot várnak a jelenlegi 5,25 százalék helyett.

A JP Morgan elemzőinek véleménye szerint azonban rövid távon, további forintgyengülés esetén az MNB inkább a devizapiaci beavatkozást venné fontolóra, nem utolsósorban azért, mert a magyar devizatartalékok 2008 ősze óta megkétszereződtek.

A cég szerint az árfolyam stabilizációs célú kamatemelés jelenleg kevésbé valószínű, mint 2008 ősze előtt volt, mivel akkor még nem állt rendelkezésre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU pénzügyi támogató csomagja. Mindent egybevetve azonban az MNB hangvétele jó eséllyel keményebbé válik - áll a JP Morgan londoni elemzésében.

A legutóbbi Reuters elemzői felmérés szerint 5 százalék lehet a kamatpálya alja, azaz eddig csökkenti a jegybank az alapkamatot. A megkérdezett elemzők nagyrészt nyár végére teszik a következő kamatcsökkentést, míg az első emelést csak 2011 közepére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről