A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, nem csitul a nemzetközi érdeklődés Magyarország iránt azután, hogy a kormány amellett döntött: ősztől nem kívánja igénybe venni a Nemzetközi Valutaalap segítségét. Ezúttal a tekintélyes gazdasági lap, a Wall Street Journal (WSJ) európai kiadásának véleményrovatában jelent meg egy írás, amely Orbán Viktor gazdaságpolitikai stratégiáját, illetve annak kettősségét elemzi.
Vágólapra másolva!

"A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor zseni vagy bolond? Valószínűleg mindkettő" - kezdte "Budapest skizofrénia" című, a szerzőt meg nem nevező írását a WSJ. A cikk felidézi, hogy komoly hatással járt az, amikor a magyar kormány deklarálta, hogy vissza kívánja szerezni az ország gazdasági önállóságát, s emiatt nem tart igényt az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi segítségére.

A szerző szembeállít két, az Orbán-kabinet gazdaságpolitikáját jellemző ismérvet: egyrészt üdvözli, hogy a személyi jövedelemadó és a társasági adó csökkentésével a gazdasági növekedést kívánja serkenteni szemben az IMF évtizedes stagnálást kiváltó megszorító politikájával.

Másrészt viszont ezen célok ellen hatnak más gazdaságpolitikai lépések szerinte, első sorban az IMF által is kritizált bankadó. A külföldi tőkére nagy arányban szoruló magyar gazdaság ugyanis rengeteg forrást veszíthet, ha az adóval sújtott pénzintézetek nem fognak hitelezni. Emellett a Magyar Nemzeti Bank elnökének támadása és a monetáris politika "manipulálási" szándéka nem segítik Magyarország kilátásait.

A cikkíró hozzáteszi, hogy a lépések egyelőre nem okoztak kárt sem a kormánynak, amely töretlenül őrzi népszerűségét, sem a piacoknak, amelyek nagy étvággyal vásárolják a magyar állampapírokat.

A szerző szerint Orbán, aki 20 éve a szovjet csapatok kivonulását követelve szerzett nevet magának, merész hazardírozásba kezdett azzal, hogy azt gondolja: a piacok kedvezőbbnek ítélik a növekedést, mint az IMF szigorúságát.

A WSJ cikke itt olvasható a lap előfizetői számára.

The Economist

A Wall Street Journal mellett az Economist is közölt egy, a gazdaságpolitikán némileg túlnyúló cikket az új magyar kormányról. Az írás összefoglalja az Orbán-kabinet eddigi lépéseit, a könnyített állampolgárságtól az állami vezetők lecserélésén át az IMF-tárgyalások megszakadásáig. A cikk azt írja: "egyesek úgy látják, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök magyar megfelelője: stabilitást hoz egy hiteltelen és korrupt időszak után, de a hatalom megragadásával és nem érdemi reformok által." A cikk szerzője azonban megjegyzi, hogy a Fidesz gazdasági programjának "van néhány jó eleme", így az egyszerűbb adózás és a bürokratikus szabályozás leépítése.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!