A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Estére is erőben maradt a forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn este hét órakor 277,30 forintba került az euró, de kora délután 276 körül mozgott az árfolyam, ami háromhavi csúcsot jelent. Elemzők szerint a jegyzés a továbbiakban is a lélektanilag fontos 280 forintos szint alatt maradhat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn este hétkor 277,30 forintot kellett adni egy euróért, fél négy előtt nem sokkal az euró jegyzése 276,82 forintnál járt a devizapiacon. Előtte két órával 276,15 forinton jegyezték az eurót, ami három hónapja nem látott erős forintot jelentett. Este hétkor a svájci frankért 209,04, a dollárért pedig 205,71 forintot kellett adni.

A magyar pénz kilátásai jók, elemzők szerint múlt heti folyamatos erősödés után a forint árfolyama stabilzálódhat a lélekttanilag fontos 280-as eurókurzus alatt.

Jól teljesített a forint

A Raiffeisen devizapiaci elemzése kiemeli, hogy a kedvező globális tőkepiaci hangulatban is kiemelkedő a forint teljesítménye, az elmúlt héten világszerte az egyik legjobban teljesítő deviza volt. (Pénteken a forint valamennyi külföldi kulcsdevizával szemben erősödött, elsősorban a kedvező nemzetközi befektetői hangulat miatt. A dollár a pénteki kereskedésben 4, múlt hétfőhöz képest pedig 10 forinttal lett olcsóbb pénteken.)

A bank szakértői szerint a vasárnapi önkormányzati választások előtt már igazi információt tartalmazó kommunikációt a kormány részéről nem várhatunk. A Raiffeisen előrejelzése szerint hétfőn 276,80 és 279,60 forint között ingadozhat az euró jegyzése.

Hasonlóan vélekednek a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői hétfőn kiadott heti felzárkózó piaci áttekintésükben: a magyar kormány új, a piacnak tetsző költségvetési retorikája mellett egyéb "jó hírek", közöttük az autóipari beruházások is erősítik az utóbbi időben a forintot. A cég szerint az Opel, az Audi és a Mercedes autógyárak magyarországi beruházási tervei hosszú távon valószínűleg "hatalmas" lendületet adnak a magyar gazdasági növekedésnek, több százalékponttal emelve az ipari kibocsátás éves szintű bővülési ütemét.

A londoni elemzők azonban megjegyezték azonban azt is: a retorikai váltás mellé a piac előbb-utóbb konkrét gazdaságpolitikai lépéseket is vár majd, különösen akkor, ha az októberi helyhatósági választások után sem lesz új egyezség az IMF-el.

A forint árfolyamára hétfőn a nemzetközi hangulat mellett hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank. A Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozóm devizakereskedők közölték: a piac arra számít, hogy a jegybankárok hétfői ülésükön nem változtatnak az alapkamaton, és azt is "beárazta" már, hogy a kormány nem kívánja igénybe venni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatását, és elkötelezte magát a 2011-es, 3 százalék alatti GDP-arányos hiány mellett.

Gyengülhet a dollár

Elemzők szerint a dollár a héten is folytathatja gyengülését a Fed mennyiségi enyhítésével kapcsolatban kialakult várakozások miatt és eközben több technikai ellenállási határt is áttörhet. Hétfőn korán reggel egy euró 1,3 dollár volt a devizapiacon.

A Fed múlt kedden jelentette be, hogy mennyiségi monetáris eszközökkel fog élni gazdaságösztönzési céllal. Minden további mennyiségi monetáris enyhítés, különösen az amerikai kincstárjegyek visszavásárlása tovább csökkenti az állampapír referencia hozamokat, amitől megcsappan más dollár-denominált befektetési eszközök hozama is. "Az euró/dollár emelkedő trendet követ, mégpedig meredeken" - mondta James Chen, az FX Solutions technikai stratégája. "Ahhoz, hogy tovább folytatódhasson, az 1,34-es határ gyors áttörésével kell igazolnia lendületét, ami viszont már a látótérbe hozza az 1,38-as célárfolyamot." James Chen az euró-dollár gyengülésével szemben 1,3-nál lát erős ellenállási határt.

A dollár emellett még a jennel szemben is nyomás alatt van, de a japán jegybank nyilvánvaló eltökéltsége a jen erősödésének megfékezésére nyíltpiaci intervenciókkal korlátot szab további gyengülésének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!