A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Megdrágultak a főbb devizák, 274 forint fölött az euró

Vágólapra másolva!
Kevéssel tíz óra előtt lendületes erősödésbe kezdett a svájci frank, a forinttal szembeni kurzus 203 forintra ugrott, a dollárral szembeni jegyzés pedig rekordot döntött. Az euró délutánra 274 forint fölé ment, estére 274,5 forintra került az árfolyama.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön jelentősen gyengült a forint: az euró folyamatosan olcsóbb lett nap közben, este hét után 274,5 forintot ért a közös pénz, pedig a kereskedés kezdetén 271 alatt volt még a jegyzése. A dollár a reggeli 193,6 forint után 198 forint közelébe drágult este hét után. Az amerikai piacnyitásig 194,5-196 forint között ingadozott a zöldhasú árfolyama, utána azonban a dollár jelentősen erősödni kezdett, ami miatt a forinttal szemben 198 közelébe került.

A svájci frank reggel drágult jelentősen, tíz óra előtt hirtelen 203 forintra ugrott az árfolyam és később sem tért vissza a jegyzés. Este hét után 204,2 forintba került a frank.

A csütörtöki forintgyengülés elsősorban azzal magyarázható, hogy több piaci szereplő realizálta az elmúlt hetekben a forinterősödésen elért nyereségét. A nemzetközi piacon délelőtt még folytatódott a dollár gyengülése, a frank pedig érezhető erősödésbe kezdett délelőtt, az euróval szemben 1,3420-ról 1,3360-ra ment le a jegyzés, majd 1,3390-re korrigált, a dollárral szemben pedig 0,9620-ról 0,9555-re csökkent az árfolyam.

A dollár erősödni tudott délután az euróval szemben, pedig korábban éppen ellentétes a gyengeségéről szóltak a hírek. A Reuters szerint a dollár még soha nem volt ilyen gyenge a frankkal szemben, az amerikai pénz esését az okozta, hogy a várakozások szerint az Egyesült Államokban tovább folytatódik a pénzügypolitikai enyhítés. A délután folyamán azonban javított a dollár az euróval és a frankkal szemben is, az amerikai deviza erősödése pedig a forintra is negatív hatással volt.

Költségvetési adat

Az öt órakor publikált költségvetésihiány-adat nem változtatott érdemben a forint irányán, a délutáni gyengülés trendje nem tört meg. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - kumulált egyenlege szeptember végére 1089,1 milliárd forintos deficitet mutatott, mely az éves előirányzat 125,1 százalékát teszi ki.

A szeptemberi adatokban már jelentkezik a bankadó is, amiből az NGM október elsején azt közölte, hogy a bevallások összesítése alapján a pénzügyi szervezetek összességében 182 milliárd forintos adófizetési kötelezettségről számoltak be a bankadóval kapcsolatban, ami előzetes számítások szerinti összeg 97 százaléka, így megfelel a kormány várakozásainak. A bankok két részletben fizetik be az adót, a szeptemberi adatban azonban nem a teljes első részlet szerepel, mivel a határidő 30-a volt, s egyes utalások csak október 1-jével kerültek be az elszámolásba.

Szerdán még 269 forint alatt volt az euró

Szerdán változatos napot zárt a forint: reggel még 270 forint alatt - május óta nem látott - mozgott az euró, majd fokozatosan erősödött a külföldi deviza, délután 271 forint felett is járt, majd estére visszatért e szint alá. A nap második felében bekövetkezett forinterősödés elsősorban azzal magyarázható, hogy a nemzetközi piacokn gyengült a dollár, ez pedig erősíti a feltörekvő devizák többségét, így a forintot is. A Bloomberg magyar idő szerint szerdán publikált összeállítása szerint az amerikai deviza a jennel szemben 15 hónapos mélypontra került az euróval szemben feljegyzett 1,3934-es kurzusra pedig február elején, vagyis nyolc hónapja nem volt példa.

A Commerzbank elemzése szerint az euró árfolyama egyelőre nem fog tartósan 270 forint alá süllyedni. Rovábbi számottevő erősödéshez egy megalapozott, a piac számára hiteles, és a szerkezeti reformok irányába mutató költségvetésre lesz szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!