Az élelmiszerek húzták az inflációt

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően 4,2 százalékos volt a novemberi infláció. Az áremelkedésben az élelmiszerek játszották a főszerepet.
Vágólapra másolva!

Novemberben 4,2 százalékos volt a tizenkét hónapra visszatekintő infláció, havi összevetésben pedig 0,3 százalékkal emelkedtek az árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

Az éves tényadat gyakorlatilag megegyezik várakozásokkal: a londoni elemzők 4,2-4,4 százalékos árindexet vártak, a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők pedig 4,2 százalékos, az októberivel egyező árindexet prognosztizáltak.

Az élelmiszerek a ludasak

A KSH-jelentés szerint tavaly novemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,9 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszerek közel 33 százalékkal drágultak, a liszt és a sajt ára 19,4, illetve 17,4 százalékkal emelkedett. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,9 százalékkal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 19 százalékkal nőtt, a távfűtésé 4,5 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek kategóriába tartozó termékek közül a járműüzemanyagok ára 14 százalékkal került feljebb.

Havi összevetésben is az élelmiszerárak voltak a főszerepben: októberhez képest az idényáras termékek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,9 százalékkal drágultak. Az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett a ruházkodási cikkek és az üzemanyagok ára, előbbi termékcsoportban 0,5, utóbbiban 0,4 százalékos volt az áremelkedés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!