Bloomberg: Kilőhet a svájci frank, tehetetlen a jegybank

Vágólapra másolva!
A Bloombergnek nyilatkozó elemzők és devizakereskedők szerint további frankerősödésre kell felkészülni, a svájci jegybanknak nincsenek eszközei a szárnyalás megfékezésére.
Vágólapra másolva!

"Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke könnyen gyengének bizonyulhat a svájci frank erősödésével szembeni harcban" - vélik a Bloombergnek nyilatkozó elemzők és kereskedők, akik szerint a frank erősödése az összes világdevizáét felülmúlja majd a követlező hónapokban, kivételt talán csak a japán jen jelent majd.

A Bank of Tokyo szerint a frank euróval szembeni árfolyama az elkövetkező hat hónapban 7,9 százalékkal 1,17-re megy le a jelenlegi 1,25-ös értékről, a Standard Bank szerint pedig 1,20 lesz a keresztárfolyam.

A megkérdezett deviztakereskedők szerint Hildebrand valószínűleg nem fog újra megpróbálkozni a piaci beavatkozással a frank gyengítése érdekében, az idei év közepén ugyanis egy 15 hónapos, hatástalannak bizonyult intervenciónak vetett véget a svájci jegybank. A piaci beavatkozás ezen felül drága mulatság is: az előző intervenciós időszak összköltsége 22 milliárd dollár volt, a veszteségek a tartalékdevizák árfolyamváltozásaiból adódtak.

"A svájci jegybank nem tud sok mindent tenni, ők is csak figyelik az eseményeket" - mondta a Bloombergenk Beat Siegenthaler, a UBS AG stratégája, aki szerint a frank erősödése aggasztja a jegybankárokat, de a lehetőségeik nagyon limitáltak. A frank a múlt héten 1,2 százalékot erősödött az euróval szemben, szerdán 1,2439 volt a kurzus, ami rekordértéket jelentett.

A frank az euróval szemben 17 százalékot erősödött csak az idén, a forinttal szemben pedig több mint 20 százalékot - a kettő közötti különbség a forint euróval szembeni leértékelődéséből adódik. A franknak mindenekelőtt az európai adósságválság mélyülése "tett jót", az alpesi pénz ugyanis egyike a biztonságos befektetésnek tartott devizáknak, így ha a világgazdaságban romlanak a kilátások, a frank iránti kereslet, és ezzel a frank árfolyama is rögtön nőni kezd. A frank abból is profitálni tudott, hogy az euróövezet országainak adósságválsága épp akkor ütött be, amikor a svájci gazdaság kiugróan jó teljesítményt mutatott (a forinttal szembeni frankárfolyam várható alakulásáról itt olvashat részletesen).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!