A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Fellegi: Meg fog térülni a Mol-bevásárlás

Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint felesleges spekulációk alapján megítélni a Mol-csomag megvásárlását, szerinte a tranzakció két-három éven belül meg fog térülni az államnak. A tárcavezető közölte, a kormány a közeljövőben kiírja az új mobiltendert, és azt biztosnak nevezte, hogy a paksi erőmű a most induló felüvizsgálat szigorú követelményeit teljesíteni fogja.
Vágólapra másolva!

"Csak megismételni tudom azt, amit már a Mol-részvénycsomag megvásárlásának bejelentésekor is mondtam: támogatjuk a Mol menedzsmentjét és stratégiáját" - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter pénteken az [origo] azon kérdésére, hogy szeretne-e a kormány a vállalat igazgatóságába új tagot delegálni, illetve szükségét látja-e új alapszabály készítésének.

A miniszter a Joint Venture Szövetség pénteki budapesti éves közgyűlésén tartott előadásában a Mol-pakett megvételéről azt mondta: az erre költött pénzt nem égettük el, a vagyon megvan, ez a tranzakció Magyarországnak meg fog térülni. Hozzátette, két-három év múlva ezt lehet ellenőrizni, "nem spekulációk alapján kell majd értékelni", de az már most látszik, hogy "sikerült eltakarítani az útból" egy olyan problémát, amely az orosz-magyar kapcsolatokat hátráltathatta. Fellegi Tamás szerint a Mol-csomag megvásárlása egy piaci tranzakció volt, feltételei tökéletesen megfelelnek a nemzetközi üzleti gyakorlatnak. "Nincs mögötte semmilyen politikai megegyezés, ha lett volna, akkor vagy jelentősen a piaci ár felett, vagy az alatt köttetett volna az üzlet" - mondta, elismerve, hogy az eladó Szurgutnyeftyegaz képviselői "rendkívül korrekt tárgyalópartnerek" voltak.

Új mobiltender és paksi vizsgálat

Fellegi bejelentette, a kormány "a közeljövőben" kiírja a pályázatot az új mobilkommunikációs frekvenciára, de számol azzal a lehetőséggel, hogy nem fog megjelenni egy negyedik mobilszolgáltató a piacon. Ez esetben a frekvenciapályázatot újra kiírják a meglevő szolgáltatóknak, és feloldják a korábbi korlátozásokat. Így a meglévő hálózatokon használhatók lesznek új generációs szolgáltatások.

"Haladéktalanul elindul a Paksi Atomerőmű stressztesztje, miután nemrég megszületett az uniós döntés a tesztek feltételeiről" - közölte Fellegi Tamás, és hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy Paks meg fog felelni a legszigorúbb előírásoknak is. Az Országos Atomenergia Hivatal csütörtökön közölte, hogy a stresszteszt - melynek szakmailag pontosabb megnevezése: célzott biztonsági felülvizsgálat - célja a paksi atomerőmű biztonsági tartalékainak újraértékelése és a biztonsági rendszerek feltételezett elvesztését követően szükséges beavatkozások meghatározása. (Az uniós erőművek felülvizsgálatáról azután született döntés, hogy Japánban március elején súlyos atomerőművi baleset történt.)

A felülvizsgálat során az atomerőmű szakemberei szélsőséges helyzetek ésszerű megoldására tesznek javaslatot. Az OAH közölte: a Paksi Atomerőmű ma is rendelkezik minden, a korszerű nemzetközi elvárásoknak megfelelő biztonsági elemzéssel és az ezeknek megfelelő biztonsági berendezésekkel és eljárásokkal. A célzott biztonsági felülvizsgálat eredménye tehát csak az eddigi nemzetközi gyakorlat által megkövetelten jelentősen túlmutató biztonságnövelő intézkedésekre vezethet. A tesztet október végéig kell befejeznie az erőműnek, és a vizsgálatról készült jelentést át kell adnia az OAH-nak. Ezt követően a nukleáris biztonsági hatóság a jelentést felülvizsgálja, majd ennek alapján 2011. december 31-ig meghatározza azokat a teendőket, amelyeket az erőműnek a felülvizsgálati célok elérése érdekében el kell végeznie.

Fellegi elmondta azt is, hogy a közbeszerzési törvény kodifikációja az utolsó szakasznál tart - már csak néhány nyitott kérdés van -, a nyári szünet előtt a parlament elé fog kerülni. A jogszabály minden elemében új lesz, és a mostani 450 paragrafusból álló törvénynél lényegesen rövidebb. Az eljárásrend és az intézményrendszer is át fog alakulni - tette hozzá Fellegi.

Ambiciózus célokra van szükség

A tárcavezető a kormány gazdaságpolitikájának három fő irányaként a növekedést, a munkahelyteremtést és a versenyképesség-növelést jelölte meg. Azt mondta, ennek a pénzügyi alapfeltételeit kellett megteremteni az elmúlt évben látott gazdaságpolitikai átszervezéssel. "Nem vagyunk még a végrehajtás végén, számos kulcsdöntés sem született még meg" - jegyezte meg. Fellegi szerint úgy tűnik, hogy a piacok támogatása megvan, "stratégiai kérdésekben harmonikus az együttműködés a külföldi befektetőkkel".

Fellegi Tamás megerősítette, "muszáj kitűzni olyan ambiciózus célokat", mint a foglalkoztatásban elérendő egymillió új munkahely, és további példaként említette a teljesen új közösségi közlekedési rendszer létrehozását, mivel az állandó pótlólagos finanszírozást nem lehet többé fenntartani, "így nem várható minőségjavulás, és nem lehet tervezni a költségvetést sem".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!