Közel 93 milliárd forint a Mol első negyedéves nyeresége

Vágólapra másolva!
A Mol-csoport 92,7 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, az egy évvel korábbi 19 milliárd forint után. A jó eredmény főként a magasabb kőolajáraknak és a rekordnagyságú szénhidrogén-termelésnek köszönhető.
Vágólapra másolva!

A Mol-csoport 92,7 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 19 milliárd forinttal, miközben a társaság bevétele 34 százalékkal, 1177,2 milliárd forintra nőtt. A profit lényegében megegyezik az elemzők által várt 95,5 milliárd forinttal.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült (IFRS) tőzsdei gyorsjelentés szerint a javuló eredmény alapvetően a kőolaj magasabb jegyzésárának és a rekordnagyságú szénhidrogén-termelésnek köszönhető, de annak egy jelentős része a készletek átértékeléséből és az árfolyamnyereségből adódott.

A gyorsjelentés idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki elmondta, hogy továbbra is a két fő üzletáguk fejlesztésére koncentrálnak. A kutatás-kitermelésben a megnövekedett termelés szinten tartása, hosszú távon a kutatás által vezérelt növekedés folytatása, illetve a további horvátországi kutatási lehetőségek kiaknázása a cél. A feldogozás-kereskedelemben a régiós vezető pozíció megerősítésére törekszik a Mol, folyamatos hatékonyságjavítással és a Rijekai Finomító további modernizációjával.

A csoport speciális tételek nélküli számított kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) az előző év azonos időszakához viszonyítva 51 százalékkal, 186 milliárd forintra nőtt, míg a speciális tételek nélküli üzleti eredmény több mint a duplájára emelkedett, és 120,9 milliárd forintot tett ki az első negyedévben.

A gyorsjelentés szerint a kelet-közép-európai régió motorüzemanyag-kereslete az előző évi alacsony szinthez képest kis mértékben, 1,5 százalékkal nőtt. Míg a régiós gazdaságok fokozatos fellendülésével összhangban a dízel iránti kereslet 4 százalékkal emelkedett, a motorbenzin-kereslet, főként a lakossági szektor alacsonyabb vásárlóereje miatt több mint 4 százalékkal visszaesett. A jelentés megjegyzi, hogy a benzin világpiaci jegyzésára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A Mol-csoport március végén 1630 töltőállomást üzemeltetett, ebből 364-et Magyarországon. A társaság jegyzett tőkéje 79,2 milliárd forint, saját tőkéje 2000,744 milliárd forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!