Világgazdaság: Több város is elhagyhatja Pest megyét

Vágólapra másolva!
Az európai uniós források elosztási rendszere miatt több település is elhagyhatja Pest megyét - írja a szerdai Világgazdaság. Nagykőrösön jövő áprilisban tartanának népszavazást a Bács-Kiskun megyéhez csatlakozásról.
Vágólapra másolva!

Az ország legnépesebb megyéje több városát is elveszítheti a következő években, ha nem rendezik a teljesen különböző térségek egymás mellett élésének anyagi problémáit - írja szerdai számában a Világgazdaság. Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke szerint szeretnék elérni, hogy Budapest és a megye ne egy régiót jelentsen, mert ez véleményük szerint megoldaná a legtöbb problémát.

Az EU-s források elosztásánál a Budapest és Pest megye alkotta Közép-Magyarország régió egy egységnek számít, az oda jutó pénzeknek viszont alig ötödét kapják meg a nem fővárosiak - írja a lap, hozzátéve, hogy szerinte ezen túlmenően Budapest fejlődik annyira, hogy Közép-Magyarország hamarosan elveszítse jogosultságát a lemaradottabb térségeknek járó uniós forrásokra.

Az első átpártoló Nagykőrös lehet; a város fideszes polgármestere, Czira Szabolcs azt mondta a lapnak, hogy jövő áprilisban tartanának népszavazást a Bács-Kiskun megyéhez csatlakozásról.

A munkahelyteremtő beruházások ugyanis nagyobb támogatást kapnak a Dél-Alföldön, több a lehetőség az infrastruktúra fejlesztésére, és jobb a megyei fenntartású intézmények helyzete is Bács-Kiskunban - sorolta Czira az okokat, miért szeretné, ha Nagykőrös elválna Pest megyétől. Nehezen érthetőnek találja azt is, hogy egy nagykőrösinek tüdőszűrésért el kell mennie Törökbálintig Kecskemét helyett.

Nem csak ez a város szembesül komolyabb nehézségekkel. A megye három legelmaradottabb kistérsége a nagykátai, a ceglédi és a szobi, mindhárom helyen bajok lehetnek, ha nem lépnek át máshova, vagy ha Budapestet nem veszik külön a megyétől - írja a lap.

Fónagy János korábban a parlamentben azt mondta, hogy két lehetőséget is mérlegelnek. Ha nem lesz szétválás, akkor egy speciális módszertant dolgoznának ki a területek megkülönböztetésére. Pest megyében a sajtófőnök szerint teljes a konszenzus arról, hogy el kell hagyni Budapestet, a nagykőrösi polgármester szerint azonban nem látja, hogy a Fideszen belül meglenne az akarat a régió kettéválasztására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!