Felülvizsgálnák a lakossági energiaár-támogatást az ipari fogyasztók

Vágólapra másolva!
Felülvizsgáltatná az energiaárakba épülő támogatásokat az ipari energiafogyasztók egyesülete (Ipenerg), amely üdvözölte, hogy a kormány az ötleteik beépítésével fogadta el a nemzeti energiastratégiát. Az Ipenerg szerint látszólagos előny lehet a lakossági energiafelhasználás támogatása, de a munkahelyek számának csökkenése miatt többet árthat, mint használ.
Vágólapra másolva!

Az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés (Ipenerg) üdvözölte, hogy a kormány elfogadta a nemzeti energiastratégiát, amely szerintük beépített több olyan javaslatot, amelyet a szervezet javasolt.

Az Ipenerg közleménye szerint a vállalkozások, és így a hazai gazdaság versenyképességére jelentős hatással van az energia, mint költségtényező, ezért kulcsfontosságúnak nevezték a versenyképes energiaárak biztosítását.

Az egyik lépés, amelyet a stratégiából kiemelkedő jelentőségűnek látott az Ipenerg, hogy a nemzetközi árakra rakódó hatósági díjakat a költséghatékonysági szempontok szerint kell átalakítani. Ez a közlemény szerint "látszólagos előnyt jelenthet célzott (jellemzően lakossági) fogyasztóknak, de az általa okozott versenyképesség-romlás miatti munkahely-csökkentés társadalmi szempontból több kárt okozhat, mint hasznot". Az Ipenerg szerint az árakba épülő támogatások megállapításánál azt érdemes figyelembe venni, hogy a cél valóban hasznos-e a társadalomnak. "A jelenlegi támogatásokat felül kell vizsgálni" - olvasható a közleményben.

A szervezet szerint szükséges, hogy az állam támogassa az energiahatékonyságot, amelynek egyik jó eszköze lehet az Európai Unió által is támogatott hosszú távú szerződések rendszere, amelyben támogatásért cserébe a vállalkozások energiahatékonysági beruházásokat vállalnak. Ezek szerintük végső soron nem rontják az államháztartás egyenlegét.

A magyar gazdaság versenyképessége szempontjából kiemelt jelentősége van annak, hogy a hazai vállalkozások ne jussanak drágábban az energiához, mint külföldi versenytársaik - olvasható a közleményben. Az alacsonyabb árak eléréséhez szerintük az szükséges, hogy fejlesszék az infrastruktúrát, szabad hozzáférést kell adni a fogyasztóknak, versenyösztönző kereskedelmi szabályokat kell alkotni, és minél hamarabb meg kell teremteni a gáztőzsdét.

A közlemény szerint fontos lépés lenne, ha a biztonsági készleteket leépítenék, mivel ezek az Ipenerg szerint túlzott méretűek. Ezzel a készletezéssel járó költségek is csökkennének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!