Matolcsy: Erős ország kell az euróhoz, ami 2018-2020-ban cserélheti le a forintot

Vágólapra másolva!
Matolcsy György szerint gyenge országként nem érdemes az eurózónába tartozni, de jelenleg nem az euró, hanem Görögország és Portugália van bajban. A miniszter közölte, hogy tavaly Magyarország is a szakadék szélén állt, azóta viszont felkapaszkodott a középmezőnybe, és egy évtizeden belül az egyik legeredményesebb ország lehet Európában.
Vágólapra másolva!

"Egy éve még csődközelben volt az ország, mára azonban a nem szokványos és bátor gazdaságpolitikai lépések miatt megvannak a fejlődés alapjai" - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtök délután a Magyar Tudományos Akadémia épületében a Nézőpont Intézet - Az EU-elnökség kulisszatitkai című - rendezvényén.

Nem volt elég gyanakvó az eurózóna

A miniszter szerint öt-tíz éven belül Magyarország lehet a legeredményesebb ország Európában, ehhez pedig elengedhetetlen az adóreform. Matolcsy azt mondta, hogy az egykulcsos adórendszer már az adózók 30-40 százalékánál javította a pénzügyi helyzetet, igaz, vannak, akik még nem érzik a lépés pozitív hatásait, mert a bevezetés három évig tart. Matolcsy közölte: van okunk arra, hogy bízzunk az egykulcsos rendszer sikerében.

Az euró magyarországi bevezetésére vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy erős ország és gazdaság kell a közös devizához, gyenge országként nem jó az eurózónába tartozni. "Egyelőre gyengék vagyunk, ezért mondta korábban Orbán Viktor kormányfő, hogy 2018-2020 előtt nem lesz magyar euró" - fogalmazott a miniszter. Matolcsy a görög válságra utalva azt mondta, hogy nem az euró, hanem az eurózóna bizonyos országai vannak bajban. "Az euró első tíz éve diadalmenet volt, ám a bevezetés után az eurózóna államai nem voltak elég gyanakvóak és szigorúak a költekező országokkal szemben. Több figyelő szemre lett volna szükség, akkor most nem lenne bajban több eurózónában lévő állam" - tette hozzá.

Más a gondjuk a portugáloknak, mint a görögöknek

A súlyos gondokkal küzdő eurózónabeli országok helyzete teljesen különböző Matolcsy szerint. A miniszter szerint Görögország a költségvetési hazudozás miatt került a csőd szélére, Portugáliában a rossz gazdasági szerkezet - a gyenge ipar és alacsony foglalkoztatottság - okoz gondokat, Írország pedig a a bankválság miatt van nehéz helyzetben. Matolcsy közölte, hogy egy évvel ezelőtt Magyarország a szakadék szélén állt, de a kormány által végrehajtott gazdaságpolitikai lépéseknek köszönhetően ma már nem tartozik a csődveszélyben lévő országok táborába, hanem a középmezőnyben foglal helyet, például Csehországgal együtt.

Matolcsy azt is elmondta, hogy az uniós elnökség már egy évvel ezelőtt, a kormány hivatalba lépése után elkezdődött az előkészületekkel. A miniszter hozzátette: akkor, a kormány hivatalba lépése után azt kérdezték Brüsszelben, hogyan próbálja majd felrázni a kormány a jelentős adóssággal küzdő gazdaságot. "Mi akkor azt mondtuk, hogy sok más állammal ellentétben nem megszorításokban, hanem az innovatív gazdaságpolitikai lépésekben látjuk a megoldást, ilyen intézkedés volt például a krízisadók bevezetése vagy a magán-nyugdíjpénztári vagyonok állami rendszerbe való átirányítása. Sokan kételkedtek e lépések sikerében, de nem lett igazuk, az intézkedések eredményeként ma már bővül a gazdaság. A csikorgó hidegben a jég fogságába estünk, de már elindultunk a jó úton" - mondta Matolcsy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!