Májusban meglódult a magyar export

Vágólapra másolva!
A kedvező exportteljesítmény miatt májusban 200 milliárd forintos többletet mutatott a külkereskedelmi egyenleg, ami tavalyhoz képest jelentős javulást jelent.
Vágólapra másolva!

Májusban 1805 milliárd forintra rúgott az export értéke, szemben az 1612 milliárdos importtal, ami 15, illetve 11 százalékos növekedést mutat éves összevetésben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett előzetes adataiból. Euróban számolva az export 19, az import 14 százalékkal nőtt 2010 májusához képest, ennek eredményeként a külkereskedelmi mérleg több mint 720 millió eurós többlettel zárt. (A részletes adatok augusztus 3-án jelennek meg.)

A közel 200 milliárd forintos májusi többlet 78 milliárddal haladja meg a tavaly májusban elért többletet, az év első öt hónapjában pedig az importot meghaladó export miatt a külkereskedelmi mérlegben 880 milliárd forint plusz halmozódott fel, ez pedig éves szinten 256 milliárddal jobb az előző év azonos időszakában elért eredményhez képest. Az öthavi, forintban számolt adatok szeirnt az export 21, az import 19 százalékkal, euróban számolva pedig 20,4 és 18,5 százalékkal növekedett a múlt év első öt hónapjához képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a KSH adatait kommentálva közölte: a 719,8 millió eurós májusi többlet a várakozásoknál jóval magasabb lett és jelentős javulást jelent az egy évvel ezelőtti 402 millió euróhoz képest. A szakértő szerint a kivitel májusban mért 19 százalékos növekedése élénk külföldi keresletet feltételez, azaz a magyar áruk a legfontosabb külföldi piacokon jól fogynak. "Az import 14,2 százalékos májusi növekedése továbbra is gyenge belső keresletet tükröz" - közölte Suppan és hozzátette: a következő időszakban a külső kereslet növekedése némileg lassulhat, ám ezt a folyamatot ellensúlyozhatják az üzembe lépő új kapacitások. Suppan szerint a külkereskedelmi többlet idén meghaladhatja a 6,7 milliárd eurót a tavalyi 5,5 milliárd után, jövőre pedig a Mercedes és a Huawei termelésének felfutása további dinamikus kiviteli erősödést biztosíthat, így a külkereskedelmi többlet elérheti a 7,2 milliárd eurót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!