Tizennégy év után búcsúzik a tőzsdétől az orosházi gépipari cég

Vágólapra másolva!
A több mint ötven éve alapított, korábban Mezőgépként ismert, majd a kanadai anyacég nevét felvevő Linamar részvényeivel csütörtökön lehet utoljára kereskedni.
Vágólapra másolva!

Tizennégy év után búcsúzik a pesti tőzsdétől a Linamar Hungary. A Budapesti Értéktőzsde kedden este közzétett határozata szerint szeptember 1-jén lehet utolsó alkalommal kereskedni a gépipari cég papírjaival, szeptember 7-én pedig törlik a tőzsdei terméklistáról - közölte a Budapesti Értéktőzsde kedden este.

A tőzsde az után döntött a Linamar-papír törléséről, hogy a kanadai Linamar Corporation, az orosházi cég többségi tulajdonosa a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által májusban jóváhagyott, nyilvános vételi ajánlat eredményeként 99,49 százalékos befolyást szerzett a cégben, és kérte a papír kivezetését a tőzsdéről. (A nyilvános vételi ajánlat keretében a tulajdonos az összes, nem a tulajdonában lévő részvényre tett vételi ajánlatot.)

A Linamar-papír a tőzsde egyik úgynevezett alvó részvénye volt, vagyis nagyon alacsony a forgalma. A papírra utoljára augusztus 25-én született kötés 2300 forinton, az elmúlt 52 hétben a papír legmagasabb ára 2669, a legalacsonyabb 2115 forint volt.

A tőzsdéről távozó gépipari vállalat története 1948-ban kezdődött, akkor alapították meg az orosházi mezőgazdasági gépjavító telephelyet, amely többek között kukoricacső-törő adaptereket gyártott, és kombájnokhoz való részegységeket készített. A cég 1991-ben részvénytársasággá alakult, és Mezőgép Rt. néven folytatta a működését, majd 1992-ben a kanadai Linamar a privatizáció keretében megvásárolta a vállalatot.

A tulajdonos 1997-ben döntött arról, hogy a Mezőgép-részvényeket bevezeti a budapesti tőzsdére. A cégnél több autóipari projekt indult 2000 után, sorozatban gyártottak például turbófeltöltő házakat a General Motors amerikai autógyártó megrendelésére. A cég 2003-ban nevet váltott, és a Mezőgép helyett az anyavállalat nevét vette fel, ettől kezdve Linamar Hungaryként működött a vállalat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!