KSH: Visszaesés várható a magyar iparban

gyár, üzem, gazdaság, autógyár, Suzuki, Esztergom
Vágólapra másolva!
Alig nőtt júliusban a magyar ipar teljesítménye, a húzóágazat továbbra is export. A korábbi hónapokhoz képest egyre csökken a növekedés üteme, a megrendelési adatok alapján visszaesés várható.
Vágólapra másolva!

Júliusban éves szinten - a munkanaphatással korrigált adat szerint - 2,7 százalékkal nőtt a magyar ipar teljesítménye, júniushoz képest 0,3 százalékos a növekmény. A héthavi bővülés 2010 azonos időszakához képest 7 százalékos volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal megerősítve a múlt héten publikált előzetes adatokat.

Bár friss adat júliusra növekedést mutat havi szinten, de az előző hónapok adatai szerint egyértelmű, hogy veszít lendületéből a magyar ipar. Az év első részében, januártól májusig a havonta 7-14,8 százalékkal bővült az ágazat termelése az előző év azonos időszakához viszonyítva, júniusban azonban pedig 1,4 százalékos csökkent a teljesítmény, júliusban pedig minimális, 0,3 százalékos volt a többlet. A termelést az export húzza, az ipari export 10 százalékkal nőtt, belföldi teljesítmény viszont nagyon gyenge, júliusban több mint 5 százalékkal csökkent.

A friss adatok alapján kedvezőtlenek a szektor kilátásai, a feldolgozóipar új megrendelései 7,6 százalékkal csökkentek, ezen belül az exportmegrendelések nyolc, a belföldiek négy százalékkal estek vissza, ami a következő hónapokban az ipari teljesítmény visszaesését jelzi előre. Egyedül a járműgyártás szerepel jól, ezen a területen júliusban 10,5 százalékos volt a növekedés, és a járműgyártók új megrendelései szerint is tartós bővülésre lehet számítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!