Sürgetik a pénzügyi tranzakciók európai adójának kivetését

Vágólapra másolva!
Sürgősen ki kell dolgozni a pénzügyi tranzakciók adójának tervét - szólította fel az Európai Bizottságot a német és a francia pénzügyminiszter. Azt a kényes kérdést, hogy mire költsék el a bevételt, később döntik el.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tranzakciós adó mielőbbi kidolgozására szólította fel az Európai Bizottságot Wolfgang Schäuble német és Francois Baroin francia pénzügyminiszter. Az Algirdas Semeta pénzügyi biztosnak címzett, a Wall Street Journal című üzleti lap által ismertetett levélben a pénzügyminiszterek mielőbbi javaslatot várnak az adó bevezetésére. Ugyanakkor arra kérik a Bizottságot, halassza későbbre azt a politikailag kényes kérdést, hogy mire használják az adóból származó bevételt.

Schäuble és Baroin szerint a tranzakciós adónak "technikailag egyszerűnek" kellene lennie, ugyanakkor széles bázison kellene nyugodnia. A pénzügyminiszterek a jogkövető magatartás ösztönzése érdekében alacsony adókulcsot javasolnak. A tranzakciós adót az elképzelések szerint minden kötvény-, részvény- és devizaügyletre kivetnék.

Az Európai Bizottság támogatja az egységes európai tranzakciós adó kivetését, de a francia kormányétól eltérő elképzelései vannak arról, hogyan használják fel az összeget. A Bizottság az EU költségvetésének bevételeként szeretné látni a pénzt, míg a európai ügyekért felelős francia miniszter csütörtökön azt nyilatkozta: a pénzt a bajba jutott országok támogatására létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközbe kellene utalni.

A tranzakciós adó legnagyobb ellenzője Európában Nagy-Britannia, mert úgy vélik, rontaná az ország versenyképességét. A legfejlettebb országokat tömörítő G-20 csoport tavaly elfogadta a Nemzetközi Valutaalap ajánlását, amely szerint egy ilyen adó nem alkalmas arra, hogy megfizettessék a pénzügyi szektorral a 2008-ban kirobbant válság kezelésének költségeit. Baroin és Schäuble viszont azt írta: az adó célja "a tisztességes tehermegosztás és a gazdasági hatékonyság" lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!