A forintgyengülés miatt is emelkedtek az ipari árak

Vágólapra másolva!
Emelkedtek októberben az ipari termelési árak. A belföldi árak növekedése mellett az exportárak is emelkedtek, amiben a forint gyengülése is szerepet játszott.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint októberben 1,9 százalékkal nőttek az ipari árak szeptemberhez képest. Az exportértékesítés árnövekedése nagyobb volt a belföldi árnövekedésnél, amiben a forint gyengülése is szerepet játszott.

A belföldi értékesítés árai 1,5 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberinél. Jelentősebb áremelkedés volt a kokszgyártás, a kőolaj-feldolgozás (5,5 százalék), a számítógép és elektronikai, optikai termék gyártása (4,2 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártása (1,8 százalék) területén. Csökkentek az árak a gyógyszergyártásban (1,9 százalék), valamint az egyéb feldolgozóipar és javításban (0,2 százalék).

Tavaly októberhez képest az áremelkedés 10,4 százalékos volt a feldolgozóipari ágazatok értékesítésében.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. októberben az előző havi árszínvonalhoz képest 2,2, 2010 októberéhez viszonyítva 6,6 százalékkal voltak magasabbak. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 4,2, az amerikai dollárhoz képest 4,8 százalékkal gyengült; a 2010 októberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 8,0, a dollárhoz mérten 9,6 százalékkal gyengült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!