Belehúzott ősszel a magyar ipar

Vágólapra másolva!
Meglepő, növekvő teljesítményt mutatott a magyar ipar szeptemberben. A várható európai recesszió miatt ennek ellenére nincs remény túlságosan jó évre, annak ellenére, hogy az autóipari beruházások felfelé húzzák az ipari teljesítményt.
Vágólapra másolva!

A magyarországi ipari termelés augusztushoz képest 3,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint szeptemberben. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index szerint egyaránt.

Az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakával összehasonlítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján kedden. Az előző hónaphoz viszonyított jelentős növekedés ellenére - az exportkereslet alakulásával összefüggésben - az ipari termelés bővülése továbbra is alacsony - olvasható a KSH előzetes jelentésében.

Az ipari kibocsátás augusztusban a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, a munkanaphatással kiigazítva pedig 0,4 százalékkal mérséklődött tavaly, augusztussal összevetve. Kiigazítatlan adatok szerint 4,5 százalékos volt az ipari termelés éves növekedése augusztusban, az év első nyolc hónapjában pedig 6,7 százalékkal volt nagyobb az ipar teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában.

Az autógyárak húzzák az országot

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerin az ipari új megrendelések és a rendelésállomány augusztusi megugrása, ill. az szeptemberi beszerzési menedzser index is javulást vetített előre. A következő hónapokban azonban, a külső kereslet jelentős lassulása miatt gyenge teljesítményt nyújthat az ipar - véli a Takarékbank elemzője.

2012-ben a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek - tette hozzá Suppan Gergely. Idén az ipari termelés növekedése 5,5-6% között lehet, míg jövőre 6-6,5%-ra gyorsulhat a Takarékbank várakozása szerint.

Javíthat a magyar gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzéseken a vártnál számottevően jobb szeptemberi ipari termelési adatsor - közölték a számok keddi ismertetése utáni kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők.

Londonnak tetszik

A JP Morgan bankcsoport citybeli közgazdászai "meglepően erőteljesnek" nevezték a szeptemberi ipari termelésnövekményt, felidézve, hogy a ház saját előzetes becslése mindössze 0,2 százalékos havi bővülést valószínűsített a harmadik negyedév utolsó hónapjára. A cég szakértői közölték, hogy számítási modelljük a szeptemberi adat figyelembevételével most 0,25 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utal a harmadik negyedévben, jóllehet a JP Morgan eddigi prognózisában arra a három hónapra stagnálás szerepelt.

A ház szerint a "vártnál erősebbnek tűnő" harmadik negyedév nyomán immár "felfelé ható kockázatok" érvényesülnek a cég idei egész évi magyar GDP-előrejelzésére, amely jelenleg 1,2 százalékos éves növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A részletes szeptemberi adatokat november 15-én közli a KSH.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!