A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A szenátus elfogadta az olasz válságcsomagot

Vágólapra másolva!
Az olasz szenátus pénteken 156 igen, 12 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a következő két évre szóló költségvetési csomagot, amelyet még jóvá kell hagynia szombaton a képviselőháznak is. Silvio Berlusconi kedden azt mondta, ha elfogadják a stabilizációs törvényeket, lemond.
Vágólapra másolva!

Olaszország egy lépéssel közelebb került Silvio Berlusconi kormányfő távozásához. A szenátus elfogadta ugyanis a gazdasági megszorító csomagot. A miniszterelnök e héten közölte: a javaslatok elfogadása után lemond posztjáról. A csomagról még szavaznia kell az alsóháznak is.

Silvio Berlusconi kedden vesztette el a többségét az olasz parlamentben, miután a kormánypárt több tagja nem vett részt a 2010-es költségvetési zárszámadásról szóló szavazáson. Az olasz államfő ezután tett ígéretet arra, hogy amint a stabilizációs törvényeket elfogadják, lemond posztjáról. A zárszámadásról szóló szavazás kimondatlanul egy bizalmi szavazás volt, amin megbukott a Berlusconi vezette olasz kormány. Berlusconi kedden, miután kilátásba helyezte lemondását azt mondta, hogy "az egyetlen megoldás az új választás, mert a parlament most meg van bénulva".

A stabilizációs törvények segítségével 60 milliárd eurót spórolna meg Olaszország. Ehhez az áfa-kulcsot 20 százalékról 21 százalékra emelnék, valamint befagyasztanák a béremeléseket a közszférában 2014-ig. A magánszektroban 2026-ig lépésenként emelnék meg a nők nyugdíjkorhatárát 65 évre, most ez a férfiakra vonatkozó nyugdíjkorhatár. A megszorítások között kell még megemlíteni egy, az energiatermelőkre kivetni tervezett új adót, valamint a tervezett keményebb fellépést az adócsalókkal szemben.

A BBC Rómában tartózkodó szakértője szerint a vezető olasz politikusok kétségbeesetten igyekeznek pozitív jeleket küldeni a piacok felé, hogy képesek kordában tartani az olasz gazdasági helyzetet, ezért a sietősen elfogadott megszorítások. Az olasz államadósság rendkívül magas szinten áll, eléri a GDP 120 százalékát, és az európai gazdasági válság miatt az olasz állam egyre nehezebben tudja fizetni hiteleit, az olasz államkötvények hozama hétfőn (majd kedden is) rekordmagasságba emelkedett. Az olasz gazdaság az elmúlt 15 évben, éves átlagban 0,75 százalékos növekedést produkált; az olasz az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdasága.

Monti lehet Berlusconi utódja

A felsőházban először foglalt helyet a szerdán örökös szenátornak kinevezett Mario Monti, akit nagy taps üdvözöltek. Szombaton az alsóház voksol, ezt Silvio Berlusconi miniszterelnök lemondása követheti. A tervek szerint Giorgio Napolitano államfő vasárnap kezdi el a pártokkal való konzultációt. Napolitano Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnökkel is beszélt telefonon. Csütörtökön és pénteken pedig több órán át tárgyalt Montival.

Egyetlen biztos tény, hogy Monti lesz a kormányfő, a többi bizonytalan - írta az új kormány összetételét találgató olasz sajtó. A minisztertotót kétségessé teszi a pártok továbbra is bizonytalan állásfoglalása. A legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) és a kereszténydemokrata-centrumpártokat tömörítő Harmadik Pólus Pierferdinando Casini vezetésével a Monti-kormányt támogatja, cserébe szerepet kér benne. Az ellenzéki Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) és az Északi Liga Umberto Bossival nemet mond Montira. A Baloldal, Ökológia és Szabadság elnöke, Nichi Vendola akkor ad bizalmat Montinak, ha bevezeti a vagyonadót.

A Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) álláspontja sem végleges. Berlusconi először új választásokat követelt, majd "megkerülhetetlen választásnak" nevezte Montit, később kijelentette, mégis a választásokat pártolná, ha nem lenne ekkora a piaci nyomás az azonnali kormányalakításra. A PdL a képviselőházi szavazás után határoz.

Ha Monti elég erős önállóan lépni, tiszta szakértői kormány alakul, máskülönben szakértői-pártpolitikai, mivel Berlusconi pártja PdL továbbra is a legnagyobb parlamenti erő. Érdekes lenne, ha a Monti-kormánynak a három radikális, Bossi, Di Pietro és Vendola képezné az ellenzékét - jegyezték meg olasz politikai elemzők.

Írásunkat bővítjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!