A vártnál kisebb lett a külkereskedelmi többlet

Vágólapra másolva!
Euróban számolva a kivitel 3,9, a behozatal 6 százalékkal nőtt tavaly novemberben az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A külkereskedelmi forgalom ebben az évben az autóipari beruházások termelésbe lépése nyomán jelentősen élénkülhet.
Vágólapra másolva!

Euróban számolva a kivitel 3,9, a behozatal 6 százalékkal nőtt tavaly novemberben 2010 novemberéhez viszonyítva. Forintban az export 16,1, az import pedig 18,1 százalékkal emelkedett - közölte a KSH az előzetes adatokat. Ahhoz, hogy a termékforgalom forintban számolva két számjegyű bővülést mutatott, jelentősen hozzájárult a forint gyengülése.

Az előzetes adatok alapján 2011-ben a januártól novemberig tartó időszakban a kivitel értéke 20 490 milliárd forint, a behozatalé 18 647 milliárd forint volt. A 11 havi külkereskedelmi mérleg 1843 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 442 milliárd forintos javulását jelent a 2010. január-novemberi 1401 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva.

A lassuló export a külső kereslet mérséklődését tükrözi, így a következő hónapokban is gyenge dinamika várható - véli Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője szerint ugyanakkor az import növekedése is lassabb lehet az újra visszaeső fogyasztás miatt, így továbbra a külkereskedelmi többlet növekedésére lehet számítani.

A külkereskedelmi forgalom egyes autóipari beruházások termelésbe lépése nyomán jelentősen élénkülhet Suppan szerint, míg a második félévtől a külső kereslet enyhe javulására lehet számítani. Idén 7,7-7,8 milliárd euró külkereskedelmi többletre számít az elemző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!