Az autógyárak húzzák a külkereskedelmet

Vágólapra másolva!
Bővült a magyar külkereskedelmi termékforgalom februárban, de a kivitel lassabb ütemben, mint a behozatal, így az export aktívuma csökkent. A forgalom növekedésében a járműgyártás játszotta a legnagyobb szerepet.
Vágólapra másolva!

Bővült a külkereskedelmi termékforgalom februárban, mind a behozatal, mind a kivitel meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kivitele játszotta a legnagyobb szerepet az export növekedésében. A bővülő Audi- és Opel-gyárak, illetve a Mercedes induló termelése Kecskeméten jelentős forgalomnövekedést okoznak a külkereskedelemben.

A februári kivitel 1,1, a behozatal 1,4 százalékkal növekedett az előző évihez képest. Az első két hónapban az export 3,4, az import 2,2 százalékkal bővült, a külkereskedelem pedig többletet tudott felmutatni 326 milliárd forint értékben. Ez a többlet azonban 25 milliárd forinttal kisebb, mint 2011 első két hónapjában.

A KSH csütörtökön közölt jelentése szerint több mint negyedével csökkent egy év alatt a híradás-technikai készülékek exportvolumene, és ebben a tévékészülékek, illetve a mobiltelefonok kivitelének visszaesése játszott nagy szerepet. A KSH ugyan nem írt erről, de a komáromi Nokia-gyár termelésének visszaesése is az okok között szerepelhet. A cég februárban jelentette be, hogy elküld 2300 dolgozót. A helyszínen készült riportban egy korábbi dolgozó azt mondta, érzékelni lehetett a trendet, hogy a finn gyár folyamatosan Kínába helyezi át az összeszerelő tevékenységét.

Egy számjegyű volt a volumennövekedés az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a közúti jármű mindkét irányú forgalmában, ugyanakkor az előző évi gyárbővítési beruházásoknak köszönhetően mintegy ötödével bővült az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene - írta a KSH.

A feldolgozott termékek kivitele jelentősen, 12,8 százalékkal, behozatala csak 5,4 százalékkal bővült, amelyben a legnagyobb szerepet a gyógyszertermékek, a gumigyártmányok, a vas- és acéltermékek, szakmai-tudományos ellenőrző műszerek játszották.

Az első két hónapban emelkedett az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitele és behozatala, de előbbi kisebb mértékben, 3,5 százalékkal, míg az import 7,9 százalékkal. A gabona- és gabonakészítmények enyhe növekedést mutattak, a hús és húskészítmények, zöldségek, gyümölcsök importja azonban csökkent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!