Jöhet a kilóra mért tojás

tojás, Selmeczi Béla tojástermelő válogatja és osztályozza a tojásokat
Vágólapra másolva!
A kis tojás olcsóbbnak tűnik, de valójában drágább, ráadásul a boltok ezekkel hirdetik magukat. A Vidékfejlesztési Minisztérium véget vetne a trükközésnek, és bevezetné, hogy kilóra kelljen a tojást árulni.
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium az [origo] kérdésére közölte, támogatja, hogy a jövőben ne darabra, hanem kilóra adják a tojást a boltokban. A Baromfi Termék Tanács április végén kezdeményezte, hogy a kormány így módosítsa a tojásárakra vonatkozó rendeletet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a lépésre azért van szükség, mert a magyar tojástermelőknek gondot okoz, hogy a legkisebb méretű, S jelöléssel ellátott tojások letörik a normál vagy nagyobb méretűek árát. A boltok ráadásul az S-es tojásokkal igyekeznek becsalogatni a vásárlókat. A VM szerint ez a marketingfogás aggasztó, mert a legkisebb méretű tojás nagy része az Európai Unió más tagállamaiból érkezik, ahol szerintük étkezési tojásként eladhatatlan lenne.

Az olcsó, de kicsi tojásokkal nem is járnak jól a vásárlók. Ha a darabárat nézzük, a legkisebbek a legolcsóbbak, a kilónkénti ár alapján azonban a többi tojás sokkal, 11-38 százalékkal olcsóbb.

Tojásárak minden szempontból

Méret

Átlagos tömeg (gr/db)

Átlagos ár (forint/db)

Átlagos ár (forint/kg)

Árkülönbség az S-mérethez képest (százalék)

S

48

55

1146

0

M

58

60

1034

- 11

L

68

62

912

- 25

XL

78

65

833

- 38

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium, [origo]-gyűjtés

A vidékfejlesztési tárca közölte, az új szabályról remélhetőleg hamarosan megtörténik a döntés. Ehhez azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium együttműködésére is szükség van, mert a kérdéses rendeletet csak az utóbbi tárca tudja módosítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium kérdésünkre adott válaszából kiderül, hogy a két tárca egyeztet a szabálymódosításról, de egyelőre nem született döntés. Az agrártárcánál arról is érdeklődtünk, hogy bármilyen más termék esetében várható-e hasonló változtatás, de a VM közlése szerint nincsenek ilyen terveik.

A tojás árára vonatkozó szabálymódosítás azért került a középpontba, mert az év elején jelentősen drágult a tojás. Az áremelkedésben főszerepet játszik az az uniós rendelet, amely szerint a ketrecben tartott tyúkoknak januártól kényelmesebb körülményeket kell teremteni. Több helyük van, és egy kis függöny mögött tojhatnak: az előírás szerint egy tyúknak 750 négyzetcentiméter területet kell biztosítani, szemben a korábbi 550 négyzetcentivel.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján az év elejétől húsvétig a tojás termelői és fogyasztói ára is folyamatosan emelkedett, előbbi a 13., utóbbi 14-15. héten ért a csúcsra, március legvégén és április elején egy tojás ára körülbelül a kétszerese volt az egy évvel korábbi árnak. Azóta a tojás ára mérsékelten csökkent, de az átlagos ár a magyar és az uniós piacon egyaránt jelentősen meghaladja az utóbbi évek átlagát.

Tojásárak az idén

2012. január eleje

2012. április eleje

2012. május eleje

M méretű tojás (db/forint)

36

54

50

L méretű tojás (db/forint)

37

62

57



Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet

Az uniós előírás további drágulást idézhet elő az év közepétől: januártól nem lehet ugyanis régi ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojást eladni étkezési tojásként, de az állatok még maradhatnak az istállókban, és ipari felhasználásra, lé és por előállítására felhasználhatók a tojások. Július végétől azonban a hagyományos ketrecekben nem lehet tojótyúkokat tartani, ettől kezdve az ipari felhasználásra is csak az uniós szabálynak megfelelő ketrecekben élő tyúkok tojását lehet értékesíteni. A teljes ketreccseréig, július 31-éig hátralévő időszakban a tojás ára várhatóan lassú ütemben csökken, az áprilisi árakhoz képest körülbelül 10-30 százalékkal lehet alacsonyabb a szaktárca becslése szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről