A korai húsvét dobta meg a márciusi vásárlásokat

Vágólapra másolva!
Idén márciusban a kiskereskedelmi üzletekben, valamint a csomagküldő és internetes boltokban több mint 645 milliárd forintot költöttek el a magyarok, ami 0,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A KSH szerint a növekedés oka, hogy a húsvéti vásárlások már március végén elkezdődtek. A benzinkutak és a bútorboltok forgalma eközben tovább csökkent.
Vágólapra másolva!

Idén márciusban a kiskereskedelmi forgalom 0,9 százalékkal haladta meg az előző márciusban mért értéket, míg az első negyedévben a KSH stagnálást mért. A márciusi növekedésben meghatározó szerepet játszott, hogy a forgalom közel feléért felelős élelmiszerüzletek eladásai növekedtek, mialatt az üzemanyagtöltő állomások forgalma tovább csökkent - közölte honlapján a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem márciusban 645,2 milliárd forint, az első negyedévben pedig 1758,7 milliárd forint értékű forgalomat ért el. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékkal nőtt.

A visszaesésre számító várakozásokkal szemben igen kellemes meglepetést okozott az adat - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint a kormányzati intézkedések és a csökkenő reálbérek miatt 1,5-2 százalékos csökkenésre lehetett számítani. Suppan szerint az adatok felvetik annak a lehetőségét, hogy az első negyedéves GDP kevésbé eshetett vissza az előzetesen közölt értékhez képest, így akár kissé felfelé módosulhat.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben márciusban 2,7 százalékkal nőtt a forgalom az előző év márciusához viszonyítva. A KSH szerint a növekedés oka, hogy a húsvéti vásárlások már március végén elkezdődtek, míg 2011-ben a húsvét csak áprilisban éreztette hatását.

Az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása vegyes képet mutat. Folytatódott a bővülés a csomagküldő és internetes-, az illatszer-, az iparcikk, valamint a textilruházati és lábbeli kiskereskedelemben. Ezzel szemben a könyvet, számítástechnikai, egyéb iparcikket kínáló üzletek eladásai stagnáltak, a használt cikkek, a gyógyszerek, gyógyászati termékek, valamint a bútorok és műszaki cikkek értékesítése továbbra is elmaradt az előző évitől.

Folytatódott az üzemanyagtöltő állomások eladásainak csökkenése a magas üzemanyagárak miatt. Márciusban az eladások 4,3, az első negyedévben 2,9 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest.

Az Eurostat május 4-én megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában márciusban 1 százalékkal növekedtek, míg az eurózóna országaiban stagnáltak az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!