Kicsinálja Kínát is az euróválság

Vágólapra másolva!
Ha az euróválság eszkalálódik, és Kína ezt meg sem próbálja kivédeni, vagy nem sikerül, akkor a kínai gazdasági növekedés megfeleződhet, 4 százalékra zuhanhat az IMF szerint.
Vágólapra másolva!

Az IMF arra figyelmeztet, hogy az eurózóna újra fellángoló adósságválsága kulcstényező a kínai növekedés szempontjából. Kínának azonban olyan problémákkal is szembe kell néznie, amelyek odahaza gyökereznek, például a vártnál is erőteljesebb csökkenés az ingatlanpiacon.

Kína azonban elég erős, elegendő mozgástere és költségvetési eszköze van arra, hogy ezekre a fenyegető fejleményekre reagáljon.

A kínai gazdaság három éve nem nőtt olyan kis mértékben, mint az idei második negyedévben - emlékeztet a BBC. A gazdaság, amely pár éve még két számjegyű ütemben bővült, idén az április-június közötti időszakban éves szinten 7,6 százalékkal növekedett. (Magyarországon idén recesszió lesz nagy valószínűséggel, jövőre pedig mindösszesen 1 százalék körüli növekedés néz ki.)

Az IMF arra számít, hogy idén az egész évben még így is 8 százalékkal nő a kínai GDP, de ha nem védik ki az eurózóna válságát, akkor a növekedési ütem akár felére is csökkenhet. A kínai gazdaság azért szenvedheti meg az eurózóna krízisét, mert a kínai áru egyik nagy felvevőpiaca Európa.

A kínai GDP bővülési ütemének megfeleződését az egész világgazdaság is megérezné, de a növekedési ütemvesztés nem érné el az 1 százalékpontot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!