A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Matolcsy: 2030-ra gazdag és boldog ország leszünk

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter heti jegyzetében azt írta, a kormányzás elején meghozott döntéseik vezetnek el ahhoz, hogy 2030-ra az ország az európai fejlettségi szintet elérje. A miniszter második világháborús hasonlata kicsit sántít, az ereje teljében lévő náci Németországot hasonlította ugyanis ahhoz a pénzvilághoz, amelyet a kormány le akar győzni.
Vágólapra másolva!

"Úgy döntöttünk, elérjük azt, amire ötszáz éve nem voltunk képesek: fejlett, gazdag és boldog európai nemzetté válunk (...) Döntésünk szerint a 2025 és 2035 közötti időszakban kell elérnünk a felzárkózást, különben elakadunk. (...) 2030-ra szeretnénk elérni az akkori európai fejlettséget és életminőséget" - írta a Heti Válaszban megjelenő jegyzetében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy amellett érvelt, hogy egy időszak eredményeihez vezető döntéseket az időszak legelején szokták meghozni. Ezzel a kormány munkáját állítja párhuzamba, szerinte ugyanis a 2030-ig tartó időszak fontos döntéseit hozták meg eddig.

A miniszter szerint két csatát vívtak meg eddig. 2010 közepe és 2011 közepe között nyerték meg az első ütközeteket a bankadó bevezetésével, a magánnyugdíjpénztár átalakításával és a válságadók bevezetésével. Matolcsy György szerint azonban a "régi világ" sem volt tétlen, és támadásokat indított. Az első támadás 2010 nyara és 2011 közepe között érkezett, a második 2011 őszétől 2012 tavaszáig.

"Az elsőben úgy tűnt, a költségvetési hiányról, a bankadóról és a Nemzetközi Valutaalapról szól a csata. De nem" - írta. Szerinte ehelyett a nemzeti döntésekhez szükséges szabadságról szólt. "A másodikban úgy tűnt, a végtörlesztésről, a jegybanki függetlenségről és a demokráciáról szól a csata. De nem. Arról szólt, hogy a pénzvilág képes-e eltávolítani egy szabadon választott miniszterelnököt államcsőddel, bankpánikkal és politikai államcsínnyel" - írta.

Matolcsy György a két világháborúhoz hasonlította a kormány küzdelmét. "Egyetlen hadjárat ez, mint az 1914-1945 között hosszú brit-német világháború. 1940. május 10. után vagyunk: az ellenfél már nem győzhet, de még mi sem nyertük meg a szabadságharcot" - írta a miniszter. (1940. május 10-én kezdődött a német támadás Belgiumon, Hollandián és Luxemburgon át Franciaország ellen. Matolcsy hasonlata annyiban sántít, hogy a hadjárat után már csak Nagy-Britannia maradt az egyetlen hatalom, amely szemben állt Németországgal, és ekkor többen fogadtak volna arra, hogy a britek összeomlanak, mint arra, hogy a németek már nem győzhetnek.) Hasonlatában a pénzvilág a náci Németország lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!