Meredeken nőtt a Richter profitja

Vágólapra másolva!
A várakozásokat több soron meghaladó, a nettó eredmény szempontjából viszont enyhén elmaradó számokat közölt a Richter Gedeon a második negyedéves gyorsjelentésében. A gyógyszercég profitja egy év alatt meredeken nőtt, és bár a magyar piac lassult, a külföldi értékesítések bővültek, miközben a gyenge forint is szépítette a profitot.
Vágólapra másolva!

A Richter Gedeon Nyrt. 11,15 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el az idei második negyedévben, 29,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a gyógyszergyár csütörtökön. A társaság árbevétele 11,9 százalékkal 84,01 milliárd forintra emelkedett. Az elemzők 81,4 milliárd forint bevétellel és 11,9 milliárd forint profittal számoltak a második negyedévre.

A nemzetközi számviteli szabványok szerint készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentés szerint a gyógyszercég 166,02 milliárd forint árbevételt és 27,76 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első félévben, ez jelentős bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A hathavi bevétel 13,8 százalékkal, a nyereség pedig 40,2 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit.

A társaság működésére pozitívan hatott a tavalyinál gyengébb forintárfolyam, továbbá két rendkívüli bevétel, amelyek még az első negyedévben folytak be, és a külföldi piacok jó teljesítménye.

A magyar piac lassult, az export nőtt

Magyarországon 2012 első félévében 17,11 milliárd forint árbevételt realizált a Richter, ez 10,8 százalékos csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A jelentés szerint az elmúlt két évben bevezetett új készítmények forgalma nem tudta ellensúlyozni a 2011-ben bevezetett piacszabályozási intézkedések hatásait.

Exportból 504,4 millió euró árbevétele származott a cégnek, 7,1 százalékkal több, mint a tavalyi első félévben. A FÁK-tagállamokban 14,6 százalékkal 248,3 millió euróra nőtt a forgalom. Ezen belül 172,9 millió eurót jelentett az oroszországi kivitel, ami euróban 6,9 százalékos, rubelben mérve 6,2 százalékos növekedés.

Az Európai Unió országaiba irányuló eladások euróban kifejezve 6,3 százalékkal, 201,7 millió euróra nőttek. Az Amerikai Egyesült Államokba irányuló kivitel dollárban számítva 34,1 százalékkal csökkent, ez euróban 28,5 százalékos csökkenést és 23,8 millió euró bevételt jelent.

Jót tett a gyenge forint

Az üzleti tevékenység eredménye 21,8 százalékkal, 28,48 milliárd forintra nőtt. A gyenge forint kedvező hatását mutatja, hogy a pénzügyi tevékenység 743 millió forint nyereséget hozott, szemben a tavaly első félévi 1,65 milliárd forint veszteségével. Az egy részvényre jutó eredmény 1509 forint volt a 2012. első félévi profit alapján, az egy évvel korábbi 1056 forint után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!