Vágólapra másolva!
Fair értékén mozog az S&P 500 a Detusche Bank elemzői szerint. Célárfolyamuk változatlanul 1475 ponton maradt, és egyelőre nem tartják elképzelhetőnek, hogy huzamosabb ideig 1500 pont fölé kússzon az index. Az elemzők szerint eddig sikerült a vállalatoknak a profitzsugorodást elkerülni, azonban az idei harmadik negyedévben már, a válság óta első alkalommal számíthatunk EPS-csökkenésre. Kínára egy ideig hiába várnak a tengerentúli cégek, rövid távon azonban érdekes kifutása lehet az elnökválasztásoknak. 
Vágólapra másolva!

A Fed sem tudta meggyőzni az elemzőket

Az elmúlt hetek piaci ralija több elemzőt meglepett, valószínűleg némileg alábecsülték a Fed újabb lazításának (QE3) jelentőségét. Mivel napjainkban a legfőbb makrogazdasági mutatók egyaránt pesszimista képet festenek a globális gazdaságról, a Deutsche Bank (DB) elemzői egyértelműen üdvözölték a monetáris expanziót. A DB elemzése szerint az S&P 500 fair értékén mozog jelenleg.

Historikusan rövidtávon szinte kivétel nélkül pozitívan hatottak a Fed vagy az ECB felől érkező monetáris élénkítések. Az amerikai fizetőeszközt erősítették az eddigi QE-k, sőt az S&P 500-ra az európai stimulusok is kedvezően befolyásolták, egyedül a 10 éves amerikai kötvényhozam alakulása volt nehezebben prognosztizálható.

Karcsúsodó vállalati profitok

Bár az olajár nyargalása és az euró alakulása némileg képes volt enyhíteni a gyenge termelési és exportadatokat, feltehetően a harmadik negyedévben már nem kerülik el a cégek a profitzsugorodást - írja publikációjában a Detusche Bank. A válság óta először lenne példa EPS-csökkenésre. 24,75 dolláros átlagos EPS-t vetítenek előre a DB elemzői, ami éves alapon mintegy 3 százalékos visszaesésnek felel meg. A német bank tanulmánya szerint a harmadik negyedév merően tesztelheti a befektetők kockázati étvágyát.

A QE3-ból az óriásbankok, a gyenge dollárból pedig a technológiai szektor képviselői profitáltak a legjobban. Jóllehet a Fed monetáris lazítása negatív hatást gyakorolhat a banki kamatmarzsokra, viszont a gazdaságba történő pénzpumpálás kedvező hatás t fejthet ki a nagy bankok eredményességére. A DB favorizált papírjai közé tartoznak a technológiai részvények is, ezek a vállalatok ugyanis releváns exportkitettségük révén nagyban profitálhatnak a gyenge dollárból.

1460 pontnál a 14-16 közötti sávban tartózkodik az S&P 500 visszamutató P/E-je, ami fair árazást jelent. A DB prognózisa alapján a harmadik negyedéves gyengélkedő profitjelentéseket javuló nyereségesség követheti a negyedik negyedévben. 1500 pont fölé tartósan akkor rugaszkodhat el az index, ha meglepetés lesz az elnökválasztásokon, azaz a republikánusok nyerik a voksolásokat. Amennyiben az Obama-kormány regnál tovább, nem látnak az elemzők releváns elmozdulásra esélyt.

A lenti két táblázat az S&P 500 teljesítményét mutatja az aktuális kormányzóerők tükrében, éves alapon érdekes módon a legkiemelkedőbb teljesítményt 1980 környékén, Geroge H. W. Bush republikánus elnök alatt produkálta az S&P 500.

Kínára még várni kell

A vállalatok fundamentális háttere mellett érdemes kitérni a makrogazdasági környezet formálódására is, az amerikai cégek jövedelmezőségét ugyanis nagymértékben befolyásolja a kínai gazdaság alakulása. Egyelőre "leszállóágban" mozog a legnagyobb ázsiai gazdaság, és a Bloomberg elemzőinek prognózisa sem fest túlságosan optimista képet, hiszen még 2014-ben is lassuló növekedésel számolnak. Kínából érkező kereslet tehát valószínűleg a közeljövőben nem lesz képes különösképpen dotálni az amerikai vállalatokat.

Szürke foltokra derülhet fény ősszel

A QE3 tehát csak bizonyos szektoroknak segít és azt is csak ideiglenesen teszi. Az amerikai és a globális gazdaság tartósan úgy képes helyrejönni, ha a kívülről érkező kereslet is élénkül és belföldön sem csupán a technológiai és pénzügyi vállalatok tudják a tartósan profitábilis gazdálkodást felmutatni.

Ezek mellett pedig, az őszi elnökválasztásoknak tőzsdei szempontból szignifikáns kimenete lehet, egy esetleges adóreform után akár a részvény visszavásárlásra élénkítő, az osztalékokra pedig emelkedő hatást gyakorolhatna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről