A vártnál is kevesebbet vásárolnak a magyarok

Vágólapra másolva!
A hazai boltok forgalma 2,6 százalékkal esett vissza júliusban éves összehasonlításban. Élelmiszerből kevesebbet vásárolnak az emberek, míg az internetes kereskedelem bővült, és a cipőboltok forgalma is nőtt.
Vágólapra másolva!

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékkal, az év első hét hónapjában 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői adatai szerint. A júniusi stagnálás után a júliusi forgalom az előző havinál is 0,4 százalékkal kisebb volt.

A várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek a kiskereskedelmi eladások júliusban - értékelte a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. "A kiskereskedelmi forgalomra negatív hatással van a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott fogyasztói bizalom" - tette hozzá.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben júliusban 731 milliárd forint, az első hét hónapban 4524 milliárd forint volt az összforgalom.

A forgalom csökkenését főként az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek (2,4 százalékos), az üzemanyagtöltő állomások (2), valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek (8,1) eladásainak visszaesése okozta. Eközben a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 7,2 százalékkal nőtt, és növekedés volt az illatszerüzletekben és cipőboltokban is.

Az Eurostat adatai szerint a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. júliusban lényegében nem változtak, míg az eurózóna országaiban 1,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az Egyesült Királyságban 4,4, Franciaországban 3 százalékkal nőtt a forgalom, míg Németországban 1 százalékkal visszaesett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!