Megkapták a piacok, amire vágytak: itt a QE3!

dollarnyomtatás, kicsi
Vágólapra másolva!
Ismét rálépett a Fed az élénkítés útjára, havonta 40 milliárd dollár értékben vásárol jelzálogkötvényeket, és egy évvel meghosszabbították az extra alacsony kamatok iránti elkötelezettségüket. A tőzsdék részéről a fogadtatás pozitív volt, az S&P 500 2007 óta nem járt ilyen magasan, az Apple történelmi csúcsot ütött, az arany 2, míg az ezüst 4 százalékot ugrott, a dollár pedig gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben.
Vágólapra másolva!

Miből áll a QE3?

Tegnap 18:30-kor jelent meg a főbb hírügynökségek oldalain a piacoknak kedvező hír: a Fed havonta 40 milliárd dollár értékben vásárol jelzálogfedezetű kötvényeket, mivel a lakáspiacon a fellendülés jeleit nem érzékelik. Az akció már ebben hónapban elkezdődik, szeptemberben 23 milliárd dollárt költenek a programra. A bejelentés érdekessége, hogy nem határoztak meg sem időt, sem teljes keretet a tervek végrehajtásához, tehát addig vásárolnak, amíg szükségesnek tartják.

S&P 500 heti grafikon

S&P 500, heti grafikon

A havi 40 milliárd dolláros keretet figyelembe véve az előttünk álló egy év során akár 15-16 százalékkal is megnőhet a Fed mérlegfőösszege (12 hónap alatt legfeljebb 480 milliárd dollárt költhet a Fed a QE3-ra), azaz jelentősen nő a pénzmennyiség a gazdaságban. E tekintetben a QE3 eltérő hatással jár, mint az érvényben lévő Operation Twist program.

A Fed mindezek mellett még bejelentette, hogy elkötelezett a kamatok alacsonyan tartásáért legalább 2015 közepéig. Korábban a Fed csupán 2014 közepéig kommunikálta a kamatpályát, pontosabban az elkötelezettséget az alacsony kamatok iránt.

A jelenleg futó programot, az "Operation Twist"-et 2012 végéig a terveknek megfelelően folytatja a Fed, még mintegy 85 milliárd dollárnyi kötvény átsúlyozásával. Az Operation Twist keretében az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a portfóliójában lévő rövidlejáratú kötvényeket adja, míg a hosszabbakat megvásárolja, azzal a céllal, hogy a hosszabb távú finanszírozási költségeket csökkentse a gazdasági szereplők számára. Az első ilyen program 2011 szeptemberében indult és 2012 júniusáig tartott, melyet júliusban meghosszabbítottak 2012 év végéig.

Milyen okok vezettek ide?

A Fed közleménye alapján a gazdaság az elmúlt hónapokban csak mérsékelt bővülést tudott felmutatni, a munkaerőpiacon a fellendülés nagyon lassú, a munkanélküliségi ráta pedig magasan maradt az elmúlt hónapokban is. A hosszú távú inflációs várakozások viszont lehorgonyzottak.

A lakáspiacon lehet látni élénkülést, de a Fed minden bizonnyal úgy ítélte meg, hogy itt van még mit javítani. A meghirdetett program révén a hosszú távú jelzálogkötvényeket lejjebb nyomja, ez segít a finanszírozóknak és a hitelfelvevőknek is, vonzóbbá válnak a pénzügyi kondíciók.
A szavazás majdnem egyhangú volt, csupán a richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker volt az ellenzője a 12 szavazó elnök között. Ő sem a jelzálogkötvények vásárlását, sem a tartósan alacsony kamatokat nem támogatta. Lacker korábbi nyilatkozatai alapján nem volt meglepő az ellenkezés. A nem szavazó Fed elnökök között vannak még olyanok, akiknek bizonyára nem tetszik a lépés.

Frissített prognózisok

A tegnapi kamatdöntő ülés után publikálta a Fed a 2012-2014-es időszakra vonatkozó előrejelzéseit. A legutóbbi, júniusi prognózisokhoz képest alacsonyabb lehet a 2012-ben a gazdasági növekedés, de 2013-ban és 2014-ben viszont magasabb.

Fed prognózisok

Bár a munkaerőpiaci helyzet volt az egyik indoka a Fed tegnapi lépésének, a prognózisok alapján csak jövőre javulhat majd a helyzet, akkor lehet alacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Az inflációs várakozások némi emelkedést mutatnak a júniusi előrejelzésekhez képest, de továbbra is alacsonyan maradtak (dacára annak, hogy egyébként a piac a QE3 közeledtét valószínűsítette).

Mit mondott Ben Bernanke?

20:15-kor kezdődött sajtótájékoztatón Ben Bernanke elmondta, elsősorban a munkaerőpiac nehéz helyzete vezetett a QE3 elindításához. Nagyon sok amerikai már nem is keres munkát, melyet jól mutat az 1981 óta a legalacsonyabban lévő aktivitási ráta. A jelenlegi gazdasági növekedés a Fed vezetője szerint viszont alkalmatlan a munkanélküliségi helyzet javítására. Emiatt addig támogatják a gazdaságot, amíg nem javul a helyzet.

Az inflációval kapcsolatban a Fed elnöke megjegyezte, hogy 2015 közepéig 2 százalék alatt lesz a mutató, de ha a 2 százalékos cél fölé emelkedne, akkor kiegyensúlyozottan lépnek majd, tehát a megemelkedő infláció után sem vonják vissza azonnal a stimulusokat.

A Fed legfontosabb eszközei a gazdaság élénkítésére a mérleg és a kommunikáció. A mérlegfőösszeg - azaz praktikusan a pénzmennyiség - növelésével tudja serkentő intézkedéseket véghez vinni a Fed. A munkaerőpiaci folyamatokat tekintve a Fed-et leginkább a hat hónapon túli helyzet foglalkoztatja, nem a rövid távú ingadozások.

A közelgő fiskális szakadékkal kapcsolatban elmondta Ben Bernanke, hogy a vezetőknek megoldást kell találniuk, mert ott a Fed nem tud segíteni. Tegyük hozzá, hogy a jegybanknak ugyan valóban nincs ráhatása a költségvetési kérdésekre, az államadósság elinflálásán keresztül segíthet a krízis minél simább megoldásában. Valószínűleg ezért nem ódzkodik a Fed növelni az inflációs fenyegetést a gazdaságban.

Heves mozgások

A Fed tegnapi bejelentése alaposan megmozgatta a piacokat. Az S&P 500 2007-ben járt utoljára ilyen magasságokban, 1,6 százalékos emelkedéssel 1459,9 pontig emelkedett. Az arany pedig nagyjából héthónapos csúcsra ugrott, reggel 1770 dollár felett mozog az árfolyam, bár a bejelentés előtti percekben érdekes módon előbb meredek esésbe fogott.

Arany napi grafikon

Arany napi grafikon

A dollárhasonló hullámzás után a gyengülés mellett döntött, miután a piac egyértelműen felismerte, hogy a QE3 elinflálja a dollárt. Reggel 1,303 felett is megfordult az EURUSD, a dollár index pedig folytatta az elmúlt napokban mutatott esését, már a májusi mélypontjával kacérkodik.

EURUSD napi grafikon

Arany napi grafikon


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről