Thai milliárdos fia veheti meg az ING ázsiai üzletágait

Vágólapra másolva!
Az ING Group NV (Euronext Amsterdam) értékesítheti hongkongi és thaiföldi biztosítási üzleteit, amit egy thai milliárdos csemetéje 2,2 milliárd dollárért vásárolhat meg. Az ING ázsiai üzletágának leépítése folyamatosan történik, hogy vissza tudja fizetni a holland állam felé a tartozásait.
Vágólapra másolva!

Az amszterdami székhelyű ING Group NV (Euronext Amsterdam) a hongkongi és thaiföldi biztosítási üzletágát szeretné értékesíteni, amit Ázsia leggazdagabb emberének fia, Richard Li 2,2 milliárd dollárért vehet meg - adta hírül a Bloomberg.

Richard Li és Li Ka-shing

Li apja, Li Ka-shing anyagi támogatása már nem az első eset, mivel korábban egy másik hongkongi biztosító társaságban is részesedéssel bírt, amit apja pénzén vásárolt a Pacific Century Insurance Holdings Ltd.-ben, majd 2007-ben nyereséggel adott tovább a belga-holland pénzügyi vállalatnak, a Fortisnak (ma Ageas).

Ehhez hasonlóan Richard Li nemrégiben 500 millió dollárért vásárolt részesedést a PineBridge Investments LLC befektetési alapkezelő cégben is, amit az American International Grouptól (AIG) vett meg. Az amerikai társaság adósságai visszafizetése céljából értékesített részvényeket, mivel 182,3 milliárd dolláros állami támogatást kell visszafizetnie.

A holland ING motivációja is hasonló, mivel 10 milliárd eurós segítséget kapott a pénzügyi hitelválság alatt a holland államtól. A megállapodás szerint 2013 végéig a teljes összeget visszafizetnék. A hollandoknak még 4,5 milliárd eurós a kint lévő tartozása, amit a közelmúltban történt tranzakciókkal csökkentettek ennyire.

Bejelentették például kanadai online bank részesedésük értékesítését (3,16 milliárd dollár), a brit internet üzletáguk és a kínai Merchants Fund-ban 33 százalékos tulajdonrészük eladását is. Ezen túl az USA ING Direct értékesítéséből 3 milliárd dollárral szállt ki. Ebben a hónapban is láttunk már egy értékesítést, a maláj biztosítási üzletétől vált meg, amit az AIA Group Ltd. szerzett meg.

Az ING Biztosító még jelenleg is aktív piaci résztvevő a dél-koreai, az indiai és a japán biztosítási piacon. A részvényárfolyama 1,3 százalékot emelkedett tegnap az előző napi záró értékhez képest.

ING Group NV (Euronext Amsterdam)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről