Hiányoznak a megrendelők a magyar iparból

Vágólapra másolva!
Augusztusban 0,8 százalékkal esett vissza a mgyar ipar teljesítménye, ráadásul a kilátások sem jók, mivel csökkent a szektor rendelésállománya.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatnak megfelelően augusztusban éves szinten 0,8 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye - közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatással korrigált mutató szerint azonban 1,4 százalékos volt a bővülés. A magyar ipar az év első hónapjában 0,4 százalékkal rosszabbul teljesített, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari export 2012 első nyolc hónapjában 0,7 százalékkal nőtt, míg augusztusban 2,7 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest. Augusztusban a feldolgozóipar exportértékesítésének majdnem felét adó két alágazat közül a járműgyártás kivitele 7,9 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportvolumene jelentősen, 15,4 százalékkal visszaesett.

Ezzel összefüggésben augusztusban folytatódott az előző hónapok csökkenési tendenciája: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása számottevően - az alágak közül a legnagyobb mértékben -, 15,3 százalékkal csökkent részben az elektronikai cikkek iránti kereslet visszaesése következtében. Az teljes ipar teljesítményének mérsékelt augusztusi csökkenésében emellett fontos szerepet játszott a járműgyártás bővülésének lassulása is.

A szektor kilátásai sem kedvezőek a rendelésállomány alapján. Az új exportrendelések 17,3, az új belföldi rendelések 7,1 százalékkal csökkentek, igaz, a szektor teljes rendelésállománya a korábbi megrendeléseknek köszönhetően 13,2 százalékkal nőtt tavaly augusztushoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!