Vágólapra másolva!
A világ tőzsdéit már évek óta súlyos bizonytalanságok övezik, sok befektetési guru pedig életvitelszerűen állt át az összeomlással való riogatásra. Az aggodalmak távolról sem alaptalanok, de a tőzsdék ezzel együtt is mintha rá sem hederítenének a károgásra. A világ fejlett piacait magába foglaló MSCI World Index legalábbis hosszú távon nem mutat vészes képet. Rövidebb időtávon ezzel együtt is inkább a korrekció felé mutatnak a jelek, de katasztrófáról egyelőre nem beszélhetünk.
Vágólapra másolva!

A világ tőkepiaci eseményei kapcsán sokszor beszélünk a "tőzsdékről" és "részvénypiacokról" általánosságban, pedig közben általában egy konkrét piacra vagy indexre gondolunk. Pedig van rá módszer, hogy a világ összes részvényét egyetlen indexbe csomagolva akár technikai szempontból elemezzük a globális részvénypiacot. Az indexet úgy hívják, hogy a MSCI World Index.

Rögtön az elején el kell ismerni, hogy a nevével ellentétben az MSCI World Index valójában csak a fejlett piacokat, egészen pontosan 24 ország részvénypiacait fedi le. Habár a világ gazdaságának mind nagyobb szeletét adják a feltörekvő piacok, a fejlett országok tőzsdéi még mindig domináns részét adják a világ teljes részvénypiaci kapitalizációjának, így olyan nagyot valószínűleg nem tévedünk, ha ezúttal csak az MSCI World Indexet vesszük górcső alá. Főként mivel közelmúltbeli cikkünkben éppen a meghatározó feltörekvő piacokat, Kínát, Oroszországot, Brazíliát és Indiát vettük szemügyre.

A sztratoszférából nézve nem is fest rosszul

Dacára a fejlett világban tapasztalható bizonytalanságonak és makrokockázatoknak a havi felbontású grafikonon nem is fest igazán rosszul az MSCI World. Az index a 2009-es mélypont óta húzott emelkedő trendben mozog, nyár elején ezen trendvonal és a 2010-es csúcs szintje által alkotott kettős támasztról pattant fel egészen határozottan.

Az index emellett a 12 havi mozgóátlagot is sikerrel törte át, bár az indikátorunk az elmúlt bő két évben nem szolgált igazi támaszként vagy ellenállásként. Sokkal lényegesebb viszont, hogy szeptemberben az index átlépte a 2007-es csúcstól behúzható csökkenő trendvonalat is, és ezzel lényegében egy öt éve épülő hatalmas ékelődésből tört ki, még ha látszólag kicsit tétován is.

Ez egyértelműen pozitív jelzés, ha az alakzatból konzervatív módon számítunk célárat, akkor is 1600 pont közelébe esne, ami a jelenlegi szintekről több mint 20 százalékos emelkedési potenciált jelentene, ráadásul természetszerűleg együttjárna az 1400 pontnál húzódó ellenállás határozott átlépésével, ami megnyithatná az utat akár a 2007 végi történelmi csúcs magasságáig is. Ha falsnak bizonyulna a kitörés, akkor az 1180 pont környékén húzódó támaszra érdemes odafigyelni, ez a jelenlegi szintről nagyjából 10 százalékos korrekciót jelentene.

MSCI World Index (havi)

Nem véletlen persze, hogy havi felbontású grafikonnal csak a legritkább esetekben találkozunk technikai elemzésekben, hiszen a legtöbb befektetőnek egyfelől nincs elég türelme, hogy kivárja egy több év alatt "kifejlődő" alakzat következményeit (a fenti célárunk eléréséig akár fél-egy év is eltelhet), másfelől pedig az addig tartó kisebb-nagyobb hullámzásból fakadó kockázatokat is nehezen viseli (gondoljunk csak bele, az ábrán minden gyertya mögött egy egész havi tőzsdei hullámvasút húzódik meg).

MSCI World Index

Az MSCI World Index 24 fejlett ország tőzsdéjének alakulását hivatott tükrözni. Az indexben mintegy 6000 részvény szerepel, az egyes papírok, országok és térségek súlyát pedig bonyolult metodológia mentén negyedévente frissíti az indexszolgáltató, hogy minél pontosabb képet adjon a világ tőzsdéiről. Az indexben legnagyobb súlyt az amerikai részvények (54%), az Egyesült Királyság (9,5%), Japán (8,2%), Kanada (5%) és Franciaország (3,8%) képviselte szeptember végén.

A globális részvénypiacokat leképező indexek között az egyik legismertebb az MSCI World Index, dacára annak, hogy az egyre nagyobb súlyt képviselő feltörekvő piacok nem szerepelnek az index kosarában.



Mintha lenne benne kis gyengeség

Közelebbről, heti felbontásban megnézve az indexet, már nem olyan egyértelmű a lendület. Hasonló ékelődést fedezhetünk ugyan fel az egyre alacsonyabb csúcspontok és magasabb mélypontok sorozatában, sőt, a tétova kitörés itt is felsejlik. Az index ugyanakkor nem tudott tartósan az előző lokális csúcspont szintje felett maradni, és el sem jutott az 1400 pontos meghatározó ellenállásig. Az utóbbi hetekben lassan mintha visszaaraszolna a csökkenő trendvonal alá az index, miután az RSI is megérintette a túlvettség határát jelző vonalat.

Ha valóban korrigálja az elmúlt pár hónap emelkedését az index, akkor első körben az 50 hetes mozgóátlagra (ez jóformán megegyezik az előbb látott 12 hónapos mozgóátlaggal), ezután pedig az 1150 pont környékén lévő lokális mélypont és a 38,2 százalékos Fibonacci-szint együttesére érdemes figyelni, ez nagyjából 11-12 százalékos korrekciót jelentene az első körben. Felfelé egyértelműen a már említett 1400 pontos ellenállás áttörése nyitna utat az emelkedés előtt.

MSCI World Index (heti)

Elfáradt a csatorna

Sajnálatos módon a napi grafikonon egész világos gyengeséget mutat az index, a júniustól behúzható emelkedő trendcsatorna alján is kikandikált az elmúlt napokban az MSCI World Index, miközben a tavaszi csúcsok tartós átlépése sem sikerült. A korrekció kezdetét jól jelölte viszont ki az RSI index, amely a fals kitöréssel a túlvett zónába került, majd pedig kilépett onnan, és ezzel eladási jelzést adott.

Öröm az ürömben, hogy egyelőre mintha támaszt lelt volna az 50 napos mozgóátlag, egy áprilisi lokális csúcs szintje és a 23,6 százlaékos Fibo-szint együttesén. Dacára a többszörös támasznak, egyelőre ezt még nem tekinthetjük "egészséges" korrekciónak, így könnyen elképzelhető tovább csökkenés is. Ebben az esetben az 1270 pont környékén található 38,2-es Fibonacci-szint és a 200 napos mozgóátlag tarthatja meg igazán az indexet. Ez sem jelent persze igazán súlyos esést.

MSCI World Index (napi)

Le kell vezetni a gőzt

Nem lenne bölcs dolog a technikai elemzés alapján szilárd és végletes következtetéseket levonni, de összefoglalva a fentieket úgy sejtjük, hosszú távon egyelőre nem az összeomlás felé mutatnak a fejlett világ tőzsdéi. Rövid távon, egy-két hetes vagy pár hónapos horizonton ugyanakkor egyértelmű gyengeség jeleit fedezhetjük fel, ami akár egy tartalmasabb korrekcióhoz is vezethet. Erre érdemes lehet mind lélekben, mind pedig a portfóliónk terén felkészülni, hogy ne elsősorban a veszteségeket, hanem a korrekció után kínálkozó esetleges lehetőségeket láthassuk meg a piacon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!