A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Leminősítés elé néz az USA

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb kötvényalap-kezelőjének, a PIMCO-nak a vezető portfólió menedzsere szerint leminősítik az USA-t, a kérdés csupán az időzítés. A szakértő szerint Obama elnököt újraválaszthatják, de neki sem lesz más választása, mint megszorításokat eszközölni, ami viszont nagyban visszavetheti a gazdasági növekedést. Ennek eredményeképp az elmúlt hónapokban a PIMCO tovább csökkentette amerikai államkötvény-állományát.
Vágólapra másolva!

Scott Mather, a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pacific Investment Management Co. (PIMCO) vezető portfólió menedzsere úgy látja, hogy az USA hamarosan megszorításokba kezd, hogy kezelje államadósságát és költségvetési hiányát, ezek a lépések viszont erősen visszavetik majd az ország gazdaságát, amely emiatt újra leminősítés elé néz.

"Az USA-t le fogják minősíteni, a kérdés csupán az, hogy mikor" - mondta el a Bloombergnek a befektetési guru. Véleménye szerint elképzelhető, hogy az év végéig sor kerül a hitelminősítői lépésre, de lehet, hogy áthúzódik a jövő év elejére.

Az alapeset Mather szerint az, hogy a közelgő választásokon újraválasztják Barack Obama elnököt és a Kongresszusban is republikánus többség alakul ki. A tornyosuló államadósság, illetve a költségvetési hiány miatt azonban Obama sem tehet majd mást, minthogy végrehajtja a szükségesnek tűnő 600 milliárd dolláros kiadáscsökkentési és adóemelési tervet 2013 elején.

Ha a törvényhozók elfogadják a kiigazításokat, akkor ez 1,5 százalékponttal vetheti vissza a 2013-as amerikai gazdasági növekedést, de az sem elképzelhetetlen, hogy a politikusok a növekedést ennél sokkal nagyobb mértékben visszavető forgatókönyvekkel is előállnak.

A PIMCO-tól korábban egy másik befektetési guru, Bill Gross is nyilatkozott a témában a Bloombergnek. Szerinte a jövőben már nem az USA lesz a kockázatkerülő pénzek elsődleges befektetési célpontja világszinten, hacsak a politikusok le nem lassítják a költségvetési kiadások és az adósság emelkedésének ütemét. A befektető az elmúlt három hónapban tovább csökkentette amerikai államkötvény-állományát, ami tavaly október óta már a legalacsonyabb szinten áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!