A piacon már Obama győzelmét vizionálják

usa valasztasi terkep
Vágólapra másolva!
A Wall Street már Obama győzelméről beszél. Több piaci szereplő szerint egyértelműen érezhető, hogy Romney erőtlen és nem nyerheti meg a választásokat. Szerintük a Sandy hurrikán elterelte a figyelmet a választásokról, ami miatt Romney kikerült a köztudatból. Ezen kívül az is Obamának kedvezett, hogy Romney stábja nem tudott előnyt kovácsolni az első elnöki vita során megszerzett előnyből. 
Vágólapra másolva!

A CNBC piaci körökhöz közeli senior szerkesztője, John Carney szerint a piaci szereplők lemondtak Mitt Romneyról. Korábbi cikkeinkben beszámoltunk róla, hogy bár a történelmi tapasztalat alapján a tőzsdéknek Obama győzelme kedvezne, azonban a gazdasági tényezők inkább Romney győzelmét támogatják. Ennek ellenére az utóbbi napokban egyértelműen Obama volt előnyben, amit több hedge fund befektető azzal magyaráz, hogy Romney stábja nem tudta megfelelően kihasználni az első elnöki vitán megszerzett előnyét.

A piaci szereplők szívesebben látnák Mitt Romney-t az elnöki székben, mivel Obamától sokkal drasztikusabb, a piacok számára kedvezőtlen, azonban az adósságpálya szempontjából racionális lépéseket várnak.

Több megkérdezett piaci szereplő a Sandy hurrikánt okolta Romney lemaradásáért. Szerintük Romney eltűnt a közvélemény fókuszából, és minden figyelem a hurrikánra és annak hatásaira terelődött át. Többen úgy érzik, hogy Romney nem akarja eléggé a győzelmet, mintha lélekben már feladta volna a harcot. Ezen kívül a republikánusok alelnökjelöltjét, Paul Ryant sem értik sokan, mintha ő semmit nem tenne a győzelem érdekében.

Az Obamát támogató Wall Street-i emberek körében ugyanakkor visszafogott optimizmus tapasztalható. Senki sem akar vészmadár lenni, de Obama fölényében mindenki egyetért. A felmérések még mindig Obama győzelmét mutatják (bár az eredmények felmérésről felmérésre változhatnak), és az is biztos, hogy a Romney-t támogató elektorok száma az utóbbi napokban stabilan 191 volt, holott 270 szavazat kell a győzelemhez.

Forrás: [origo]

A Huffington Post választási ábrája

Mi a menetrend?

A mai napon, azaz november 6-án kerül sor a helyi választásokra, ahol kiválasztásra kerülnek azok az elektorok, akik december 17-én hivatalosan megválasztják az Egyesült Államok elnökét és alelnökét. Az egyes államok különböző számú elektort delegálnak, akik az adott államban győztes elnökjelöltre fogják leadni voksukat.

Ebben a rendszerben az is elképzelhető, hogy összességében a lakosság nagyobb része által preferált jelölt nem nyeri meg a küzdelmet, mivel az elektorok száma nem lakosságarányosan van meghatározva. Adott államon belül minden egyes elektor a helyi szinten győztes párt jelöltjére fog szavazni decemberben. Az elnök beiktatásával a hivatalos elnöki ciklus 2013 január 20-án veszi kezdetét.

Gyakorlatilag Mitt Romney és Barack Obama között fog eldőlni az elnöki szék sorsa, de matematikailag még négy másik jelöltnek is van esélye.

A legtöbb államban helyi idő szerint este fél 8-ig lehet szavazni, ami magyar idő szerint hajnali fél 2, de várhatóan már addig is lesz folyamatos tájékoztatás az aktuális eredményekről.

A részvények mozgása is Obama győzelméről tanúskodik

A tegnapi nap végére a bankok és az osztalékfizető részvények teljesítettek gyengén, ami megerősíti azokat az egyre erősödő hangokat, amelyek Obama győzelmét valószínűsítik. Általános vélekedés, hogy a bankok és az osztalékfizető részvények szenvednék meg a jelenlegi elnök újraválasztását, mivel a banki szabályozás és az osztalékot terhelő adók miatt ezek a szektorok biztosan kedvezőtlenebb helyzetben lesznek a demokrata elnökjelölt újraválasztása esetén.

Szintén Obama győzelme mellett szól, hogy az utóbbi 112 év statisztikái alapján 80 százalék az esély arra, hogy újraválasszák a regnáló elnököt abban az esetben, ha a részvénypiacok emelkednek a választások előtti három hónap során. Az S&P 500 index augusztus eleje óta 2,6 százalékot növekedett. Korábban mi is kiemeltük, hogy az erős részvénypiaci emelkedés a vagyonhatás miatt az Obama mellett felsorolható érvek egyike.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!