A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Nem sok befektető gondolta volna, hogy egyszer még a Synergon befektetések nyeresége lesz a legnagyobb pozitívum egy Pannergy negyedéves beszámolóban. Tegnap este tette közzé harmadik negyedéves eredményszámait a Pannergy, melyben a pénzügyi nyereség hatásának köszönhetően pozitív adózott eredményről számolt be a társaság. A geotermikus tevékenység 14 millió forinttal járult hozzá a cég árbevételéhez, melynek nagyobb részét még mindig az ingatlanokhoz kapcsolódó tételek adták. A piaci reakciókból úgy tűnik, a befektetőket nem igazán érdekli a harmadik negyedév, ők már inkább a miskolci projekt eredménytermelő képességére kíváncsiak. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn este, a várthoz képest négy nappal hamarabb tette közzé időközi vezetőségi beszámolóját a PannErgy Nyrt. Az eredmények egyelőre még mindig nem tartalmaznak érdemi információkat a cég geotermikus projektjeiről, mivel a nyári időszakban ezek minál üzemmódban üzemelnek. Érdemi piaci reakcióra nem számítunk, mivel véleményünk szerint a befektetők sokkal inkább a jövőre, a miskolci projekt indulására fókuszálnak már. Az azonban mindenképp kiemelendő, hogy az utóbbi hetekben nem érkeztek új információk a projekt indulásával kapcsolatban, pedig a cég korábbi kommunikációja szerint december környékén már beindulhat a geotermikus hőszolgáltatás Miskolcon.

A geotermikus hatás még nem látszik

A fűtési szezonon kívüli időszakban a geotermikus tevékenységtől nem várható számottevő eredmény, ezért a szentlőrinci és a berekfürdői projektek 14 millió forintos árbevétele nem jelenthet meglepetést a befektetőknek. A PannErgy árbevétele ennek ellenére elérte a 190 millió forintot, mivel a cég tulajdonában lévő ingatlanok továbbszámlázott energia felhasználását a társaság mind bevétel, mind költség soron kimutatja.

Már bruttó eredmény soron is veszteséges volt a cég a harmadik negyedévben, ám ebből messzemenő következtetést nem érdemes levonni, mivel az energia továbbszámlázás nullszaldós, és a geotermikus projektek egyelőre még nem termelnek számottevő bevételt (főleg a fűtési szezonon kívül).

A pénzügyi sor volt az aduász

A működési tételek terén mutatott veszteségeket a PannErgy pénzügyi befektetései ebben a negyedévben kompenzálni tudták. A Synergon részesedésen közel 200 millió forintos nyereséget könyvelt el a cég, ami elég volt ahhoz, hogy pozitívba fordítsa a cég nettó eredményét.
Pozitív adózott eredményre már több negyedév óta nem volt példa a PannErgynél, legutóbb 2011 első negyedéve volt nyereséges, amikor még a Pannunion (a PannErgy egykori műanyagipari leányvállalata) is hozzájárult a cég jövedelmezőségéhez.

Nincs reakció a piacon

A részvényárfolyam alacsony forgalom mellett nagyjából változatlan, 600 forint körüli szinten egyensúlyozik már hónapok óta. Ebből kiindulva egyáltalán nem meglepő, hogy a mostani negyedéves számok láttán sem tapasztalhatunk jelentősebb piaci reakciót. A befektetők már arra várnak, hogy mikor indul már be végre a rég óta várt miskolci projekt. Ameddig nem lesz jelentős előrelépés az ügyben, véleményünk szerint marad az alacsony forgalom a mostanihoz közeli árfolyamszinteken.

PannErgy

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!