Elemzőkkel diskurált a CIG Pannónia

Vágólapra másolva!
Mint azt a KBC Securities elemzőjének gyors értékeléséből megtudtuk, a CIG Pannónia központi költségei elérték a hosszú távon kívánatos szintjüket. A menedzsment tisztában van a unit-linked termékek visszaszorulásával, de kevésbé látják borúsan a képet, mint egyes elemzők. Ennek ellenére törekednek a minél diverzifikáltabb termékportfólió kialakítására. A menedzsment szerint a nem-életbiztosítási üzletágban és cégcsoport szinten is tartható lehet a 2014-re kitűzött profitabilitás elérése.
Vágólapra másolva!

A mai elemzői tájékoztatón a CIG Pannónia menedzsmentje tartott tájékoztatást a cégcsoport harmadik negyedéves eredményéről. Ezen kívül a rendezvény a nem-életbiztosítási szegmens működésének bemutatásáról és a jövőbeni lehetőségekről szólt. A menedzsment kiemelte, hogy jelenleg még mindig olyan fázisban van a cég, hogy nehezen lehet a nagy, érett biztosítókkal összehasonlítani a társaságot, azonban a tendencia alapján a 2014-es profitabilitás még mindig reális célnak tűnik.

Az élet üzletág: harc az elemekkel

A társaság életbiztosítási üzletága az év első három negyedéve során jelentős visszaeséssel szembesült a díjbevételek terén. Ez elsősorban az eseti díjak visszaszorulása miatt következett be, de a CIG Pannónia ezt kevésbé tekinti nagy érvágásnak, mivel mindig is úgy viszonyult az eseti díjbevételekhez, mint egy "jó ha van" típusú bevétel elem, de sosem építette a stratégiáját ezekre a rövid távú megtakarítási elemekre. A KBC Securities elemzője kiemeli, hogy a visszaesés hátterében valószínűleg az áll, hogy például a prémium magyar államkötvények formájában olyan megtakarítási termékek jelentek meg a piacon, amelyek sokkal kedvezőbb alternatívát jelentettek, amennyiben valaki rövidebb távra akarta félretenni a megtakarított pénzét.

Forrás: [origo]

A rendszeres díjbevételek terén kevésbé volt látványos a visszaesés az első három negyedév során, bár azt nem szabad elfelejteni, hogy ez nagyrészt annak köszönhető, hogy egyre nagyobb a megújított portfólió a CIG Pannóniánál. Ez a statisztika azonban nem tudja teljesen elfeledtetni azt a tényt, hogy az új szerzések terén jelentős visszaesés figyelhető meg mind a CIG Pannóniánál, mint iparági szinten. A menedzsment azonban úgy véli, hogy a kedvező adójogszabályok miatt még nem szabad teljesen leírni ezt a termékszegmenst. Csurgó Ottó, a cég vezérigazgatójának véleménye szerint a hosszú távú megtakarításban gondolkodó rétegeknél továbbra is közkedvelt lehet a unit-linked életbiztosítás.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Egyértelműen pozitívan értékelte a biztosító vezérigazgatója, hogy a központi költségek egyre szebben alakulnak, és a legutóbbi negyedévben a tőkebevonás egyszeri költséghatásaival együtt 600 millió forint alá csökkentek. A díjbevételhez képest így már 10 százalék alatt van a központi költségráta. A menedzsment szerint minimális csökkenés még lehetséges, és a következő év elejére eléri a biztosító azt a szintet, ami a hosszabb távú működéshez megfelelő lehet.

Forrás: [origo]

A nem-életbiztosítás üzletág felfutása

A menedzsment a nem-életbiztosítási üzletágtól azt várja, hogy 2014-re eléri a profitabilitási küszöböt, vagyis rekord gyorsaságú 3 éves időszak alatt sikerülhet jövedelmezővé tenni az üzletet. Ehhez nagyjából 5,5 - 6 milliárd forintos díjbevétel lehet szükséges a jelenlegi portfólió összetétel mellett. Idén év végére nagyjából 3 milliárdos díjbevételt teljesíthet a cég, így 2014-re ennek megduplázása nem tűnik lehetetlen küldetésnek. A KBC Securities elemzője szerint fontos megjegyezni, hogy a CIG EMABIT nem arra törekszik, hogy mindenáron és a lehető leggyorsabban növelje a díjbevételét. A biztosító szeretne egy jövedelmező portfóliót kiépíteni, így nem hajlandó bármilyen öldöklő árversenybe részt venni és kizárólag azokat a szegmenseket célozza meg, amelyekre átlag feletti statisztikai paraméterek jellemzőek.

Forrás: [origo]

A menedzsment szerint a piaci szereplők a lakás és vagyonbiztosításoknál kevésbé fogják átterhelni a biztosítási adót az ügyfelekre, azonban a casco és a gépjármű felelősségbiztosítások esetén már nincs lehetőség arra, hogy teljesen lenyeljék az adót a biztosítók, mivel már így is nagyon nyomott az árazás. Csurgó Ottó szerint jelenleg maximum 5-10%-os profittartalom van ezekben a termékekben, így a casco esetén 15 százalékos, míg a KGFB estén 30 százalékos adó egy részét biztosan áthárítják majd a biztosítók az árazáson keresztül. A KBC Securities elemzője szerint a CIG EMABIT kedvezőbb helyzetben van, mivel alacsonyabb adó áthárításán kell gondolkodnia a menedzsmentnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről