Vágólapra másolva!
Az augusztustól októberig tartó időszakban 3,9 millió ember dolgozott, és 463 ezren voltak munka nélkül Magyarországon. A foglalkoztatottak száma éves szinten 71 ezerrel nőtt, az előző három hónaphoz viszonyítva viszont hétszáz fővel csökkent. A 15-24 éves korosztályba tartozók közel harmadának nincs munkája.
Vágólapra másolva!

Az idén augusztustól októberig tartó időszakban a munkanélküliek létszáma 463 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 10,5 százalékos volt, ami éves szinten 0,3 százalékpontos csökkenést jelent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanélküliek létszáma az egy évvel ezelőttihez képest ugyanakkor 1,1 százalékkal csökkent, miközben az előző három hónap adataihoz viszonyítva a munkanélküliek száma 5200 fős növekedést mutat. A munkanélküliek 20,7 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 30,1 százalékos munkanélküliségi rátája 3,1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 9,4 százalékra, az 55-64 éveseké 1,4 százalékponttal, 7,1 százalékra csökkent. A munkanélküliek 47,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,6 hónap volt.

71 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt

Az augusztustól októberig tartó időszakban 3 millió 935 ezer embernek volt munkája, 71 ezerrel többnek, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottak száma 1,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A foglalkoztatottak száma ugyanakkor hétszáz fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest.

A KSH szerint az éves szinten mért növekedésben elsősorban a közfoglalkoztatás kiterjesztése játszott szerepet. A 15-64 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 899 ezerre nőtt. Az adott korcsoportba tartozó népességen belül 58,2 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ez 1,6 százalékpontos emelkedést jelez.

A 15-64 éves férfi népességből 2 millió 93 ezren dolgoztak, 26 ezerrel többen, mint 2011-ben ilyenkor. Ezzel a férfiak foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 63,7 százalékra nőtt. A 15-64 éves nők közül 1 millió 806 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 45 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A nők foglalkoztatási rátája 1,7 százalékponttal, 52,9 százalékra emelkedett.

A szigorúbb nyugdíj is megjelenik az adatokban

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma.

Szezonális hatások miatt ugyanakkor a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség. Idén az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - a tavalyinál kissé alacsonyabb, 10,9 százalékos lehet, jövőre pedig 10,8 százalékra csökkenhet Suppan Gergely szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adataira reagálva azt emelte ki, hogy a 2012. augusztus-októberi időszakban immáron 27. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma éves összehasonlításban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!