Végre egy nyugis negyedév az OTP-nél

Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel, piacnyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését az OTP.  A beszámolótól igazán látványos dolgokat nem várunk, a továbbra is nehéz piaci környezetben is viszonylag kiegyensúlyozott negyedévet zárhatott a bank. Szinte már szokatlan módon nem terheli a negyedévet súlyos egyszeri tétel.
Vágólapra másolva!

Súlyos egyszeri tételektől mentes, a korábbi negyedéveknél lényegesen kiegyensúlyozottabb teljesítményt tükröző gyorsjelentést várhatunk az OTP-től csütörtök hajnalban, piacnyitás előtt. Az előző év azonos időszakához képest mérsékelt, 5-6 százalék körüli növekedésre, az előző negyedévhez képest viszont azért jól látható, 10 százalékot megközelítő csökkenésre kell számítanunk a várakozások alapján.

A KBC Equitas arra hívja fel a figyelmét előzetesében, hogy az üzleti környezet a negyedévben valamelyest stabilizálódott a magyar operációban, az orosz piacon pedig kifejezetten javult a nettó kamatmarzs, és szintén ez a két leányvállalat játszik szerepet abban, hogy a nettó díjbevétel akár tetszetős, 4 százalékos bővülést mutasson. A teljes bevétel ezzel együtt is leginkább stagnálhat negyedéves és éves összevetésben is.

A negyedév eredményeit ezúttal nem terhelték látványos egyedi tételek, hiszen a bankadót már teljes egészében elszámolta az OTP az első negyedéves eredményekben, más hasonló kormányzati intézkedés pedig nem történt, ami az időszak eredményeit érintené.

A költségek ezzel együtt emelkedtek a negyedév során, javarészben a kintlévőség-behajtás költségei miatt.A nettó profit soron ez kevésbé hagyott nyomot, mert ellensúlyozta, hogy a céltartalékolási kötelezettség a hitelportfólió minőségének enyhe javulásával valamelyest csökkent a negyedév során, elsősorban a magyar, orosz és bolgár operációban. Az OTP által összegyűjtött konszenzus alapján 60,6 milliárd forint lehetett a negyedévben a céltartalékolás.

A külföldi leányok súlya a nettó profitban az elmúlt negyedévekben nem látott szintre nőtt a szerint, ennek túlnyomó részét az orosz és a bolgár egység, kisebb részben pedig a horvát és szlovák operáció adhatta, míg Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és Montenegróban valószínűleg veszteséget könyvelt el az OTP.

A gyorsjelentés összességében tehát a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb képet fest majd, a bank működését övező gazdaságpolitikai kockázatok ugyanakkor nem igazán enyhültek. Az aktuális és az előttünk álló negyedévekben még előfordulhatnak sokkok, a piac az elmúlt negyedév számai mellett az ezekre vonatkozó kommentárokra figyel majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!