Másfélszeresére nőtt a feketemunkásokat foglalkoztatók száma

Vágólapra másolva!
Elsősorban nem a nagy cégek, hanem a kis- és közepes vállalkozások élnek vissza a jogszabállyal. Az adóhatóság tavaly 1,1 milliárd nettó adókülönbözetet állapított meg a nem legális foglalkoztatáson kapott vállalkozásoknál.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt másfélszeresére nőtt azon vállalkozások száma, amelyek be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztattak - írja a Népszabadság. A lap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva arról számolt be, hogy míg 2011-ben 2741 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, idén október 19-ig már 4152 ilyen esetet regisztráltak.

A cikk szerint az érintett munkáltatók milliárdos nagyságrendű károkat okoznak a költségvetésnek: tavaly csaknem 1,1 milliárd, egy évvel korábban pedig mintegy 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg az adóshatóság a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatását feltáró ellenőrzések során.

A be nem jelentett dolgozóval súlyos bírságot kockáztatnak a cégtulajdonosok, a mulasztási bírság összege akár egymillió forint lehet. Nemcsak a munkáltató, hanem az alkalmazott is a kasszához járulhat - emlékeztet a lap, tőle ugyanis a be nem fizetett személyi jövedelemadót fogja besöpörni a NAV.

Leggyakrabban élelmiszerboltokban, kocsmákban, vendéglátásban akad horogra be nem jelentett alkalmazott, vagyis elsősorban nem a nagy cégek élnek vissza a jogszabállyal, hanem a kis- és közepes vállalkozások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!